AgriHolland: Onderzoek naar natuurlijke bestrijding van bloedluizen bij legkippen vordert

31-12-2012

Thea van Niekerk van Wageningen UR Livestock Research is betrokken bij een onderzoek naar de natuurlijke vijanden van bloedluizen in de pluimveehouderij. De bloedluis veroorzaakt bloedarmoede en in extreme gevallen de dood bij legkippen. De onderzoeksgroep van bioloog Maurice Sabelis van de Universiteit van Amsterdam heeft in nesten van wilde vogels twee roofmijten gevonden die ingezet kunnen worden tegen de rode bloedluis.

In een laboratoriumproef werd geanalyseerd hoe goed de roofmijten hun werk in de legpluimveehouderij doen. In goed afgesloten kooien werden 3 kippen, 300 bloedluizen en 1.000 roofmijten geplaatst. Aan het eind van de proefperiode bleken niet alle bloedluizen verdwenen. Het leek erop dat de roofmijten de bloedluizen slecht konden vinden. Dit bleek ook een probleem toen de proef een vervolg kreeg in een stal met legkippen. De onderzoekers konden de roofmijten na een tijdje niet terugvinden in de kippenstal, terwijl er nog wel rode bloedluizen zaten. Het lijkt of de roofmijt zich niet goed weet staande te houden, en er vaak nieuwe mijten ingebracht moeten worden voor een goede bestrijding. De Amsterdamse onderzoekers willen nu schuilplekken voor de roofmijten creëren op de route van de bloedmijt naar de kip om de pakkans te vergroten.

Het onderzoek van Van Niekerk maakt deel uit van een pakket van drie projecten om de bloedluis te bestrijden. Het tweede project werd uitgevoerd door entomologen van de Wageningen Universiteit. Hun benadering is om de rode bloedluis in de val te lokken en ze te doden met schimmels. Een schimmelsoort die wordt gebruikt om de malariamug in Afrika te doden, blijkt ook de bloedluis te bestrijden. De best werkende schimmelsoort moet nog worden bepaald en daarnaast is een mengsel van een aantal geurstoffen nodig om de luizen te lokken. Er is dus nog extra onderzoek nodig, maar daar is momenteel geen geld voor beschikbaar.

Het derde onderdeel van het pakket betreft de ontwikkeling van een alarmsysteem dat waarschuwt wanneer het aantal bloedluizen in de stal boven een bepaalde waarde uitkomt. Dat is belangrijk omdat de inzet van roofmijten het best werkt aan het begin van een uitbraak. Dat systeem wordt ontwikkeld door Wageningen UR Livestock Research. Het tweede prototype van de meter is bijna klaar. Als een bedrijf de sensor verder wil ontwikkelen en in productie wil nemen, komt de biologische bestrijding van de bloedluis een stap dichterbij.

bron: Resource - Wageningen UR, 19/12/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal