Boerderij: Prijsdaling op eiermarkt zet door

26-05-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De geluiden over de eiermarkt waren deze week wisselend. Sommigen zeiden dat het super liep, terwijl anderen klaagden over een rustige handel.

De afzet van tafeleieren naar de supermarkten liep goed, sorteerbedrijven waren druk voor de leveringen voor Pinksteren. Maar kochten niet bij als dat niet nodig was. De vrije handel liep stroef. Handelaren moeten dan meer hun best doen om eieren kwijt te raken of prijsconcessies doen.

Reguliere scharreleieren liepen stroef, bio-eieren daarentegen goed. Doordat veel pluimveehouders (ook in Duitsland) zijn omgeschakeld van bio naar scharrel, is het aanbod van bio-eieren teruggelopen. Als de vraag weer wat oploopt, kunnen de eieren vlot worden afgezet. Pluimveehouders kunnen ook weer een aardige prijs voor bio-eieren krijgen.

Kooi-eieren 25 tot 40 cent lager

Barneveld noteerde bij een als rustig omschreven markt, de kooi-eieren 25 tot 40 cent lager, gemiddeld over alle gewichten met 31 cent, en liet bij de scharreleieren de notering van de middengewichten met 20 cent en die van de lichte en zwaardere eieren met 25 cent dalen, gemiddeld met 24 cent. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de witte gemiddeld over de vier gewichtsklassen met 10 cent dalen en de bruine met 9 cent. De bruine M-scharreleieren bleven onveranderd.

De Duitse Weser-Ems noteerde de S-scharreleieren opnieuw onveranderd, maar liet de andere gewichtsklassen dalen. Over alle vier gewichtsklassen daalden de witte scharreleieren met gemiddeld 32 cent en de bruine scharreleieren met 20 cent. Bij de kooi-eieren daalden alle gewichtsklassen, de witte gemiddeld met 35 cent en de bruine met 16 cent.

Franse Rungis-notering

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte over de vier gewichtsklassen gemiddeld met 40 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 17 cent omlaag naar € 13,51 en bij de bruine met 15 cent naar € 13,71. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 25 cent naar € 14,87 en bij de bruine met 18 cent naar € 15,23.

 

Industrie zeer afwachtend

De industrie was deze week zeer afwachtend. Naar verluidt is er aanbod van goedkopere eieren uit meerdere buitenlanden, zowel kooi- als scharreleieren. De industrieprijs zakt dan ook steeds verder weg en blijft steeds verder achter bij de tafeleinotering.

De industrienoteringen liepen ook deze week verder terug. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 10 cent naar € 2,05, die voor kooi-eieren daalde met 8 cent naar € 1,90. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte 15 cent naar € 2,00.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met 7,7 cent omlaag naar € 1,906 en daalde bij de kooi-eieren met 7,5 cent naar € 1,906. De NOP-industrienotering voor scharreleieren is nu 56 cent hoger dan een jaar geleden, die voor kooi-eieren 46 cent.

 

Extra aanvoer na Pinksterweekend

De komende week laat zich lastig te voorspellen. Dinsdag zal na het lange Pinksterweekend extra aanvoer zijn. Bestelling van tafeleieren na Pinksteren vallen vooralsnog tegen. Wie het van de vrije handel moet hebben, verwacht daar niet veel van voor de komende week.

Pluimveehouders en eierhandelaren hopen op spoedige opheffing van de ophokplicht. Ook in Duitsland wordt daarop gewacht. “Als de stallingsplicht in Nederland wordt opgeheven, wordt eerst de eiermarkt weer opgeschud”, schrijft een Duitse marktanalist. Dat in Duitsland een nieuwe AI-besmetting is vastgesteld en dat er, net als in Duitsland, nog steeds AI wordt gevonden bij wilde vogels, baart zorgen. De verdere gebeurtenissen van vogelgriep en natuurlijk het consumentengedrag blijven de markt bepalen.

Prognose eierprijzen: prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal