Boerderij: Druk op eiermarkt: halve euro eraf

02-06-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Waar de noteringen voor tafeleieren de afgelopen week met enkele tientallen centen omlaag gingen, was dat deze week (week 22) al snel een halve euro, of zelfs meer.

De markt lijkt iets ontregeld, maar de consumptie is goed. Bij de uitlevering mistte deze week een dag. Daardoor is er iets meer voorraad bij de pakstations. Ook de vrije handel was daardoor lastiger. Vraag en aanbod komen dichter bij elkaar: de extremen zijn uit de markt.

Lagere prijzen

Barneveld noteerde de kooi-eieren gemiddeld over alle gewichten 54 cent lager en de scharreleieren 53 cent. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging minder hard naar beneden: gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte met 32 cent en de bruine met 40 cent.

De Duitse Weser-Ems liet bij gelijkblijvende prijs voor S-eitjes, de prijs van de drie andere gewichtsklassen met gemiddeld 43 cent dalen. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte over de vier gewichtsklassen en drie noteringsdagen gemiddeld met 54 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 34 cent omlaag naar € 13,17. De bruine daalde van 43 cent naar € 13,28. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 42 cent naar € 14,45 en bij de bruine met 47 cent naar € 14,76.

 

Industrie terughoudend

De industrie was deze week terughoudend. Er worden uit diverse buitenlanden eieren tegen zeer concurrerende prijzen aangeboden. Oekraïne is daarbij meermaals genoemd.

Het aanbod van industrie-eieren is groeiende, bijvoorbeeld door eieren van geruide BLk-koppels. Deze mogen niet meer met dat label worden verkocht, maar moeten worden afgezet als scharrelei voor de tafeleimarkt, of de industrie ingaan. Bij een ruimer aanbod kunnen kopers wat achterover leunen.

De verschuivingen uitten zich in lagere industrienotering, die volgens sommigen, te heftig reageerden. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 10 cent naar € 1,95, die voor kooi-eieren met 15 cent naar € 1,75. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte met 10 cent naar € 1,90.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met 10 cent omlaag naar € 1,908. Bij de kooi-eieren daalde die met 12,6 cent naar € 1,780. Het verschil tussen industrie- en tafeleinotering groeit. De NOP-industrienotering voor scharreleieren ligt nu zo’n 2,5 cent onder de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren. Dat is misschien wel historisch groot.

 

Groeiend aanbod

Zoals gezegd: het aanbod groeit. Alle wegens AI-geruimde stallen zijn weer vol. De verschuivingen van productiesystemen (van bio naar scharrel) en het nog ontbreken van vrije-uitloopeieren, laten zich merken op de markt. In Duitsland wordt met smart uitgekeken naar vrije-uitloopeieren uit Nederland. Door de ophokplicht is er in Duitsland gebrek aan dit soort eieren. OKT-tafeleieren lijken minder gevraagd te worden. De vogelgriep houdt nog steeds huis onder wilde vogels, maar de commerciële houderij blijft er al enkele weken vrij van. Dat is gunstig.

Mede daardoor zakt de eierprijs. Hoe hard, dat weet geen mens. De eierprijs is vandaag de dag van meer factoren afhankelijk dan enkele jaren geleden. Een voorspelling over het verloop van de eierprijs op langere termijn is niet meer dan koffiedik kijken.

Prognose eierprijzen: verdere prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal