Boerderij: Belangenbehartigers trekken samen op in schadeclaim eierkartel

08-06-2023

Redactie

Robert Bodde

chef rundvee- en varkenshouderij

Belangenbehartigers LTO/NOP en NVP ondersteunen samen een civiele procedure tegen drie verwerkers van industrie-eieren. Het werven van deelnemende pluimveehouders om mee te doen aan de schadeclaim tegen het eierkartel start voor 1 juli.

Kartelwaakhond ACM veroordeelde Interovo, Global en Wulms Egg Group (voorheen Wulro) in december 2022 wegens het onderling afstemmen van inkoopprijzen, het onderling verdelen van leverende pluimveehouders en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Hierdoor hadden leghennenhouders minder keuze aan afnemers en moesten ze genoegen nemen met een lagere prijs voor hun eieren. Het vonnis is pas begin mei gepubliceerd. De boetebedragen zijn daarbij op last van de rechter nog niet gepubliceerd.

‘Schadeclaim eierkartel grote kans van slagen’

Legpluimveehouders leden door de kartelvorming grote schade. Door de verboden prijsafspraken kregen ze te weinig geld voor hun industrie-eieren. De ACM gaat ervan uit dat Interovo, Wulms en Global door de kartelvorming 10% bespaarden op hun inkoopkosten. Bij een prijsverschil van 2 cent per ei gaat het al snel om enkele honderdduizenden euro’s per jaar per legpluimveehouder. NVP-voorzitter Oplaat: “De deelnemers aan het kartel zijn veroordeeld tot een boete, maar die gaat naar de staatskas, niet naar de benadeelden.”

LTO/NOP en NVP trekken nu samen op om die schade te verhalen. Nog voordat zij actie konden ondernemen, werden zij al afzonderlijk van elkaar benaderd door twee advocatenkantoren. “Die zeggen dat een civiele zaak een grote kans van slagen heeft, want de ACM heeft de bewijslast al geleverd”, aldus Oplaat. Wel is duidelijk dat zo’n proces jaren zal duren.

Pluimveehouder hoeft geen geld in te leggen

LTO/NOP en NVP zijn in gesprek met een advocatenkantoor voor het voeren van de procedure. Die gaat mogelijk werken op basis van no cure no pay. Externe financiers schieten daarbij de procedurekosten voor. Zij delen, na aftrek van de kosten, in het toegewezen of geschikte schadebedrag. “De pluimveehouder hoeft hierdoor geen geld in te leggen en nauwelijks tijd vrij te maken voor de procedure, anders dan het aanleveren van gegevens”, meldt LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong. “Wij zullen onze leden wijzen op de mogelijkheid zich bij deze massaclaim aan te sluiten. De brief gaat voor 1 juli de deur uit.”

De Jong kan niet inschatten hoeveel pluimveehouders zich aansluiten. Hij beseft dat starten van een procedure niet altijd tot een schadevergoeding leidt. “We hebben destijds met fipronil gezien dat een proces niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. We willen bij de leden geen verwachtingen wekken die we niet kunnen waarmaken.”

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal