Boerderij: Prijsdruk op eiermarkt zet door

09-06-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Net als vorige week gingen de noteringen ook deze week (week 23) met enkele tientallen centen omlaag, sommige wel met meer dan een halve euro.

De consumptie is nog goed, hoewel het warme weer en de verwachtingen daarop de vraag wat drukken. Bij een nog steeds toenemend aanbod leidt dit tot meer evenwicht in vraag en aanbod. De prijs is wel op een nog steeds zeer hoog niveau en, mede door de dalende voerprijzen, hoger dan de kostprijs.

Voor de vrije handel was het deze week erg slecht. De horecagroothandels hielden zich rustig. En met dit warme weer wil niemand veel voorraad hebben.

Barneveld noteerde de kooi-eieren 80 tot 100 cent lager, gemiddeld over alle gewichten 87 cent, zowel bij kooi- als bij scharreleieren. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging veel minder hard naar beneden: gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte met 19 cent en bij de bruine met 15 cent.

Daling Weser-Ems

De Duitse Weser-Ems liet ook alle gewichten dalen, gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte scharrel met 37 cent, de bruine met 36 cent en de witte kooi-eieren met 35 cent, de bruine met 27 cent. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met een halve euro.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 30 cent omlaag naar € 13,87 en bij de bruine met 43 cent naar € 12,85. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 37 cent naar € 14,08 en bij de bruine met 48 cent naar € 14,28.De NOP-richtprijs daalt nu al 12 weken. In die periode zijn de witte scharreleieren 62/63 gram gedaald van € 16,80 naar € 14,08 (-€ 2,72; -16,2%) en de bruine van € 16,80 naar € 14,28 (-€ 2,52; -15,0%).

De witte S-eitjes noteerden hoger dan de bruine. De kleine witte eitjes kunnen goed worden verwerkt, maar zijn hoger genoteerd dan waarvoor ze worden verhandeld.

 

Industrie blijft rustig

De industrie was deze week weer erg rustig. Verwerkers willen wel kopen, maar voor dubbeltjes minder. Krijgen veel aanbiedingen. Met name uit Polen. De noteringen gingen dan ook verder omlaag. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 12 cent naar € 1,83, die voor kooi-eieren met 10 cent naar € 1,65. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte met 8 cent naar € 1,82.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met 10,8 cent omlaag naar € 1,800 en daalde bij voor de kooi-eieren met 8,7 cent naar € 1,693. Het verschil tussen industrie- en tafeleinotering groeit verder.In de 12 weken dat de NOP-industrienotering daalt, is die voor scharrelindustrie-eieren gedaald van € 2,688 naar € 1,800 (-€ 0,888; -33,0%) en voor kooi-industrie-eieren van € 2,517 naar € 1,693 (-€ 0,824; -32,7%)

 

Spanning over ophokplicht

De verwachting voor de komende weken is dat de prijsdaling doorzet. Het aanbod neemt nog steeds geleidelijk toe, terwijl de vraag/consumptie terugloopt, zoals gebruikelijk is in deze periode van het jaar. De prijzen van kooi- en scharreleieren komen dichter bij elkaar te liggen, terwijl het verschil tussen KAT en non-KAT groeit.

Met veel spanning wordt uitgekeken naar de Kamerbrief van de minister en of er een (regionale) opheffing van de ophokplicht komt. De deskundigengroep is op 24 mei bij elkaar geweest om de risico’s op vogelgriepuitbraken in kaart te brengen. Tot welk advies aan de minister dit heeft geleid, is niet bekend. De sector hoopt dat ook het economisch belang wordt meegewogen in de beslissing over het wel of niet opheffen van de ophokplicht. De langdurige ophokplicht is slecht voor het Nederlandse imago. Een houderijvorm waar de kaarten op zijn gezet, dreigt daardoor om zeep te worden geholpen.

Prognose eierprijzen: verdere prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal