Boerderij: Frankrijk begint in najaar met vaccinatie tegen vogelgriep

12-06-2023

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Frankrijk begint dit najaar daadwerkelijk met vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep.

“De proeven zijn afgerond en we hebben vaccins voorbesteld om de vaccinatie voor te bereiden. Ik begrijp de onrust van de veehouders en we komen snel in actie maar verzekeren daarbij wel de voedselveiligheid,” aldus minister Marc Fesneau van landbouw in de Senaat.

Meer besmettingen geconstateerd

De bewindsman reageerde daarmee op vragen over het weer opleven van hoogpathogene vogelgriep in het zuidwesten van Frankrijk. In die streek zijn sinds begin mei ondanks het warme weer al meer dan 75 besmettingen op commerciële pluimveehouderijen geconstateerd. ‘’Onderzoek loopt om te bepalen wat de oorzaak is van deze uitbraak die ongewoon is voor het seizoen,” aldus Fesneau.

Vooral eendenhouderijen besmet

Bij de besmettingen gaat het opnieuw vooral om eendenhouderijen, reden waarom de vaccinatie ook zal beginnen bij eenden. Wat betreft eventuele risico’s voor de export van vlees en daarvan gemaakte producten wees Fesneau al eerder op een resolutie van de wereldorganisatie voor dierenwelzijn OIE waarin staat ‘dat vaccinatie geen negatieve gevolgen mag hebben voor de internationale handel.’

 
 

Inloggen op de ledenportal