Boerderij: Adema wil ophokplicht afschalen zodra het kan

21-06-2023

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Landbouwminister Piet Adema wil, zodra het kan, de ophokplicht voor pluimvee gebiedsgewijs opheffen. Dat zegt hij in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Eline Vedder.

In de pluimveesector klinkt kritiek op de langdurige ophokplicht voor pluimvee, die op 5 oktober werd ingesteld. Dat terwijl de laatste besmetting van vogelgriep op een bedrijf in januari was. Ook in omringende landen is de ophokplicht afgeschaald.

Adema zegt dat de situatie nauwlettend in de gaten te houden en dat versoepelingen worden doorgevoerd zodra het kan. Hij benadrukt wel dat Nederland een heel ander land is dan bijvoorbeeld Duitsland, omdat ons land veel meer water heeft en een hogere pluimveedichtheid.

Waterrijke gebieden

De overheid en deskundigen houden er rekening mee dat vogelgriep blijvend is in Nederland. Om het risico op grootschalige besmettingen en op overdracht van het virus op mensen te verkleinen, wordt voor het zomerreces nog een aanscherping van het vogelgriepbeleid gepresenteerd. Daarin zitten onder andere maatregelen met betrekking tot nieuwvestiging of uitbreiding van pluimveebedrijven in waterrijke gebieden.

Ook in het nationaal programma landelijk gebied (NPLG) moet rekening worden gehouden met vogelgriep. “Als je toch kijkt naar mogelijkheden om de veehouderijstructuur in het landelijk gebied aan te passen, kan je ook zoönosen meenemen”, aldus Adema. Door de structuur van de veehouderij aan te passen, wil Adema het risico op uitbraken van vogelgriep verkleinen.

 
 

Inloggen op de ledenportal