Boerderij: Eiermarkt al in zomermodus

23-06-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De ontwikkelingen op de eiermarkt verschillen weinig van die van de voorgaande weken: de prijzen gingen deze week (week 25) weer met meerdere tientallen centen omlaag.

De consumptie ligt nog wel op een aardig niveau, maar het warme weer laat zich steeds meer gelden. Dat is te merken in lagere bestellingen. Ook pluimveehouders die eieren deels zelf afzetten merken dat. “We zitten al in de zomermodus”, verzuchte een handelaar. Zomermodus met stroeve handel en prijsdalingen.

Vrije handel nog steeds slecht

De vrije handel was deze week net zo slecht als vorige week. Als pakstations kunnen volstaan met eigen aanvoer, dan resteert voor de vrije handel vaak alleen nog de industrie als enige koper. En als die één cent per ei minder bieden, dan scheelt dat € 3.000 op een vrachtauto.

Barneveld noteerde de kooi-eieren 62 cent lager (gemiddeld over de zeven gewichten) en de kooi-eieren 71 cent lager. Dat is minder dan vorige week, toen de kooi-eieren met 91 cent en de scharreleieren met 95 cent daalden. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging ook naar beneden. Over de vier gewichtsklassen daalde die met 21 cent bij de witte en 22 cent bij de bruine. Dat is minder dan de andere noteringen en ook minder dan vorige week. Toen daalden zowel de witte als de bruine scharreleieren gemiddeld precies een halve euro.

Daling Duitse Weser-Ems

De Duitse Weser-Ems liet ook alle gewichten dalen. Gemiddeld over de vier gewichtsklassen daalde de witte scharrel met 73 cent, de bruine met 69 cent (vorige week -77 en -58 cent). De witte kooi-eieren daalden met 81 cent en de bruine met 77 cent (vorige week -64 en -54 cent). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met 59 cent. Daarmee komt de daling in de laatste vier weken op ruim twee euro.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 44 cent omlaag naar € 11,78. Bij de bruine zakte die met 54 cent naar € 11,64. Dat is minder dan vorige week, toen de witte scharreleieren gemiddeld met 65 cent daalden en de bruine met 67 cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 48 naar € 12,85 (vorige week -75 cent) en bij de bruine met 54 cent naar € 12,97 (vorige week -77 cent).

Industrie zeer rustig

De verwerkende industrie was deze week zeer rustig, net zoals in de voorgaande weken. Verwerkers kochten wel, maar niet meer dan ze nodig hebben. Ze boden steeds minder en wachten liever tot de prijzen de komende weken verder zullen zakken.

Doordat er weinig handel was, gingen de noteringen verder omlaag. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen daalden allebei met 10 cent. Die voor scharreleieren ging naar € 1,65 en die voor kooi-eieren naar € 1,45. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte met 13 cent naar € 1,59. Dat is nog steeds hoger dan de Duitse en Nederlandse industrienotering voor kooi-eieren.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met 8,8 cent omlaag naar € 1,616. Bij de kooi-eieren was een daling van 12,4 cent naar € 1,479.

Sinds week 12, toen de prijsdaling inzette, is de NOP-industrienotering voor kooi met 41,2% gedaald. Die voor scharrel zakte met 40,0%. Vergeleken met de NOP-richtprijs voor tafelscharreleieren is in dezelfde periode gemiddeld over alle gewichten de witte met 32,6% en de bruine met 23,2% gedaald. Het toont aan dat het verschil tussen industrie- en tafeleinotering met de week groeit.

Markt zal komende weken stroef blijven

De verwachting voor de komende weken is niet veel anders dan de afgelopen weken. We gaan richting de zomer en dan zal de markt de komende weken stroef blijven. Bij een groeiend aantal hennen en een normaal gesproken lagere consumptie in de zomer, zal de prijs verder onder druk komen te staan.

Hopelijk komt er spoedig een eind aan de ophokplicht, het liefst landelijk. Als er weer vrije-uitloopeieren beschikbaar zijn, kan dat een positieve impuls van de markt zijn. Minister Adema heeft op kamervragen gezegd dat hij de ophokplicht wil afschalen zodra dat kan. Het is onduidelijk wat daarvoor precies de criteria zijn.

Prognose eierprijzen: verder prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal