Boerderij: Zoeken naar het ‘nieuwe normaal’ op eiermarkt

30-06-2023

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

De eierprijzen dalen ook deze week weer met enkele tientallen centen. De prijzen bevinden zich nog altijd op een hoog niveau, maar het is zoeken naar het juiste evenwicht tussen vraag en aanbod.

Wat is het nieuwe normaal op de eiermarkt en waar ligt het juiste evenwicht tussen vraag en aanbod? Met de vakantieperiode in het vooruitzicht worden deze vragen de komende maanden beantwoord.

De eierprijzen stegen medio maart naar recordhoogtes. Bruine scharreleieren van 62/63 gram noteerden destijds € 16,80 per 100 stuks (NOP 2.0). Ruim drie maanden later is er nog altijd sprake van een ongekend hoog prijsniveau, zeker voor de tijd van het jaar. De NOP-notering van bruine scharreleieren in de gewichtsklasse 62/63 gram staat in week 26 op € 12,25. Van een jubelstemming is op de eiermarkt echter geen sprake meer. Voor de vierde week op rij dalen de prijzen over de gehele linie met enkele tientallen centen.

 

Afzet loopt gestaag door

De hoge temperaturen van de afgelopen weken doen zich ook voelen op de eiermarkt. Ze zorgen voor druk op de markt, zeker met de vakanties voor de deur. Traditiegetrouw is de zomerperiode een lauwe tijd voor de eierverkoop. Kopers op de vrije markt leunen op dit moment achterover. Zij zijn nu niet heel happig om eieren in te slaan en zijn bovendien bereid om met de dalende prijzen in hun achterhoofd langer te wachten.

Hoewel er op dit moment niet hard aan eieren wordt getrokken, loopt de afzet over het algemeen gestaag door en blijven er geen eieren staan. Eieren die normaal hun weg vinden op de vrije markt gaan nu richting de industrie.

 

Prognose eierprijzen: prijsdaling

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal