Boerderij: Webinar pluimveehouders over claimen schade eierkartel

11-07-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

De brancheverenigingen voor pluimveehouders LTO/NOP en NVP organiseren een webinar om door het eierkartel gedupeerde houders van leghennen te informeren over deelname aan een schadeclaim.

Het webinar is komende donderdag 13 juli om 19.30 uur. Aanvankelijk was het de bedoeling dat alleen leden van LTO/NOP en NVP konden deelnemen aan het webinar, maar de organisaties hebben besloten dat ook anderen zich kunnen aanmelden.

Deelnemen aan procedure

Het webinar wordt georganiseerd in samenwerking met advocatenkantoor Lindenbaum. Dit kantoor is gespecialiseerd in het bijstaan van benadeelden van kartels. Tijdens het webinar wordt ingegaan op de aard van het inkoopkartel van industrie-eieren en hoe pluimveehouders hierdoor schade hebben geleden. Ook aan de orde komt hoe een pluimveehouder kan deelnemen aan een schadeprocedure.

Lagere prijs voor eieren

ACM veroordeelde in december 2022 Interovo, Global en Wulms Egg Group (voorheen Wulro) voor het afstemmen van inkoopprijzen, het onderling verdelen van leverende pluimveehouders en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Hierdoor hadden leghennenhouders minder keuze aan afnemers en kregen een lagere prijs voor hun eieren.

De drie bedrijven kregen een boete. Een schadevergoeding voor getroffen pluimveehouders is niet geregeld. Pluimveehouders willen daarom gezamenlijk hun schade verhalen.

 
 

Inloggen op de ledenportal