Boerderij: Prijsdruk op eiermarkt houdt aan

14-07-2023

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

De eierprijzen worden ook deze week weer in rode cijfers gepubliceerd. De NOP-notering daalt wederom met enkele tientallen centen.

Het is deze week een herhaling van zetten op de eiermarkt. Het aanbod overstijgt nog altijd de vraag, met dalende prijzen als gevolg. De stemming op de markt is flauw. Met de vakanties voor de deur en de hoge temperaturen is er duidelijk sprake van een slappe tijd. Op de vrije markt is het erg lastig om afnemers te vinden. Ondanks de dalende prijzen staat de eiermarkt er toch nog niet zo beroerd voor. De consumptie loopt met het aanbreken van de vakantieperiode nog altijd redelijk goed door.

 

Eierprijzen met twee cijfers voor de komma

De eiermarkt is niet zo beroerd als die doet voorkomen. Hoewel er sprake is van een fikse prijsval – de eierprijzen daalden de afgelopen maanden met meer dan € 5 per 100 stuks – bevinden de noteringen zich nog altijd op een historisch hoog niveau. Zeker gezien de tijd van het jaar. Sla de geschiedenisboeken er maar op na: hoe vaak kwam het voor dat eieren van 55 gram medio juli met twee cijfers voor de komma noteerden? Wat dat betreft is er nog altijd sprake van een unieke situatie.

Stabiele vogelgriepsituatie zorgt voor prijsdruk

Op de eiermarkt is intussen duidelijk voelbaar dat de ongekende vogelgriepsituatie is genormaliseerd. Tientallen miljoenen leghennen bezweken wereldwijd aan het vogelgriepvirus, met grote gaten in de planning en een stijgende vraag naar eieren als gevolg. Op dit moment slaat het vogelgriepvirus minder om zich heen bij pluimvee, waardoor de prijsdruk ook toeneemt.

 

Noteringen dalen € 0,40 tot € 0,50 per 100 stuks

Bruine scharreleieren in de gewichtsklasse 53/54 gram noteren voor het eerst sinds 16 september vorig jaar lager dan € 10,00 per 100 stuks. De prijs voor week 28 is vastgesteld op € 9,83 per 100 stuks. Dit is € 0,49 lager dan een week eerder.

Bruine scharreleieren in de gewichtsklasse 62/63 gram noteren in week 28 € 11,13 per 100 stuks. Dat is € 0,50 lager dan de week daarvoor. Witte scharreleieren in dezelfde gewichtsklasse leveren € 0,45 in en noteren € 11,11 per 100 stuks.

De NOP-richtprijs scharrelindustrie per kilo komt in week 28 uit op € 1,294. Dat is een daling van 11 cent ten opzichte van vorige week, toen de notering op € 1,404 stond.

Prognose eierprijzen: dalende prijzen.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal