Boerderij: Vaccins besteld, in oktober vaccinatie tegen vogelgriep Frankrijk

17-07-2023

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Het Franse ministerie van Landbouw maakt vaart – de vaccins zijn besteld – en begint in oktober met de vaccinatie van eenden tegen vogelgriep. Frankrijk – al enkele jaren achtereen getroffen door grote uitbraken van hoogpathogene AI – start als eerste Europese land een vaccinatiecampagne.

Het Franse ministerie van Landbouw bestelde de eerste 80 miljoen vaccins tegen vogelgriep bij het Duitse Boehringer Ingelheim. Daarmee vist het Franse farmaceutische bedrijf Ceva Santé Animale – dat ook een offerte had ingediend – naast het net.

Vaccinatie vogelgriep met vaccin Boehringer Ingelheim

De vaccins van Ceva en Boehringer Ingelheim leverden beide positieve testresultaten op, maar het Duitse bedrijf krijgt de opdracht ‘op basis van de financiële criteria’, meldt het ministerie. Niet gezegd wordt hoeveel geld met de order is gemoeid.

De organisatie voor de foie gras-industrie – waarvoor de eenden bestemd zijn – is verbaasd over het besluit. Directeur Marie-Pierre Pé van Cifog: “Dit besluit roept bij ons vragen op, wij begrijpen niet waarom dit vaccin niet uit eigen land kan komen.” De sector drong steeds aan op tenminste twee leveranciers om leveringsproblemen te voorkomen. Een woordvoerder van het ministerie stelt dat er een nieuwe aanbesteding komt, zodra de vaccinatiecampagne verder wordt opgeschaald.

 
 

Inloggen op de ledenportal