Boerderij: Zomerse daling eierprijs

21-07-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Prijzen eieren blijven dalen, ondanks redelijke consumptie. De handel wordt nu beïnvloed door een overvloed aan eieren en een lage zomerse vraag.

De eierhandel had de afgelopen weken te maken met een toenemend aanbod en een zomers lage vraag. Dit geldt ook voor deze week. Hoewel de consumptie alleszins redelijk is voor de tijd van het jaar, hebben hoge temperaturen een negatief effect op de afzet in Zuid-Europese landen. Stallen die wegens vogelgriep waren leeggemaakt zijn allemaal weer herbevolkt en in productie, zowel in Europa als in Amerika. Er worden amper voorraden gevormd.

De eierprijs daalt al meerdere weken en hoewel de daling lijkt af te vlakken, verwacht men dat het nog wel vier tot vijf weken zal duren voordat de bodem van de prijs bereikt wordt. Voor de vrije handel was deze week waardeloos. Lang niet alle eieren konden worden verkocht op de notering. Veel eieren gingen weg voor fors minder dan de notering.

Daling van noteringen en richtprijzen

Barneveld noteerde de kooi-eieren € 0,38 lager, gemiddeld over de zeven gewichten, en de scharreleieren € 46 lager. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging ook naar beneden, over de vier gewichtsklassen met € 0,12 bij de witte en € 0,11 bij de bruine. De Duitse Weser-Ems liet ook alle gewichten dalen, gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte scharrel met € 0,15, de bruine met € 0,18. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met gemiddeld € 0,375. Alle industrienoteringen daalden ook.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren daalde gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,17 omlaag naar € 9,98 en bij de bruine met € 0,26 naar € 9,66. De NOP-richtprijs voor scharreleieren van 62/63 gram daalde bij de witte met € 0,19 naar € 10,92 en bij de bruine met € 0,32 naar € 10,81.

De NOP-notering van de bruine scharreleieren laat de laatste weken een grotere daling zien dan die van de witte scharreleieren. Sinds begin juni daalde de notering van bruine scharreleieren 62/63 gram met zo’n € 4 en die van witte scharreleieren van hetzelfde gewicht met ongeveer € 3,50.

 

Verwachtingen voor komende week

De verwerkers zijn volgens sommige handelaren nog de enige kopers op dit moment, al kopen ze mondjesmaat, want ze draaien met beperkte bezetting vanwege vakanties van personeel. Dat de verwerkers zullen beginnen met het aanleggen van strategische voorraden zal naar verwachting nog slechts enkele weken duren. Dit kan zorgen voor steun in de markt.

 

Aanbod biologische eieren neemt toe

De verwachting is dat de eierprijs de komende weken nog verder zal afglijden, maar naar verwachting zal dit vanaf week 34 of 35 (eind augustus / begin september) stoppen omdat dan de consumptie aantrekt en de vraag toeneemt. Handelaren verwachten dat de NOP-richtprijs, die volgens hen nu onrealistisch hoog ligt, de komende weken nog wel meer kan dalen dan andere noteringen, zoals de Weser-Ems.

Het aanbod van biologische eieren is voldoende en stijgend. Veel bio-bedrijven die waren omgeschakeld gaan of zijn weer bio gegaan bij de nieuwe opzet. Nu veel consumenten weer iets meer bestedingsruimte hebben, neemt de vraag naar biologische eieren weer wat toe. Sinds het opheffen van de ophokplicht neemt het aanbod van vrije-uitloopeieren toe. Omdat de vraag naar deze eieren ver was weggezakt, is er nu sprake van een overaanbod. Handelaren zijn blij dat nu voor de export weer het hele assortiment leverbaar is.

Prognose eierprijzen: verdere prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal