Boerderij: Ontheffing voor afvoer eieren en vleeskuikens na vogelgriep in Biddinghuizen

27-07-2023

Redactie

Jan Braakman

parlementair verslaggever

De afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens is weer mogelijk uit het beperkingsgebied rond het met vogelgriep besmette bedrijf in Biddinghuizen (Fl.). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft regels vastgesteld voor de afvoer.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wees slachterijen aan waar – onder voorwaarden en met ontheffing van de NVWA – vleeskuikens naar toe kunnen. Er zijn drie eierpakstations, vier eierverwerkingsbedrijven en een tussenopslagbedrijf voor consumptie-eieren aangewezen.

Klik hier voor een overzicht van de aangewezen pakstations, eiverwerkingsbedrijven en tussenstations Biddinghuizen 2023.

Verplaatsing van (groot-)ouderdieren of opfokhennen is mogelijk vanaf twee weken na de laatste uitbraak en alleen met een ontheffing van de NVWA. Dat geldt ook voor de afvoer van broedeieren naar een broederij.

Klik hier voor procedure vervoer vleeskuikens naar slachthuis

‘Tijdig beginnen met aanvraag ontheffing afvoer eieren en vleeskuikens’

Avined adviseert pluimveehouders tijdig te beginnen met het aanvragen van ontheffingen bij de NVWA.

De uitbraak van vogelgriep in Biddinghuizen werd op 24 juli vastgesteld op een biologisch bedrijf. Het is de eerste uitbraak sinds februari van dit jaar.

 
 

Inloggen op de ledenportal