Boerderij: Prijsdaling eieren vlakt af

28-07-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eierhandel was deze week niet zo spannend. Het aanbod groeit licht, de afzet is redelijk tot goed voor de tijd van het jaar.

Zeker nu de vakantie in alle regio’s (en in de Duitse deelstaten) is aangebroken. De vrije handel liep moeizaam, niemand koopt en verwerkt meer dan noodzakelijk. Er worden geen voorraden aangelegd. De eierprijs daalde ook deze week, maar minder hard dan de laatste weken. Er lijkt zich een kentering in de eierprijs voor te doen. De prijs stabiliseert op een bodem die op een ongekend hoog niveau staat.
 
 
 
 

De noteringen dalen

Barneveld noteerde de kooi-eieren nog wel lager, gemiddeld € 0,13 over de zeven gewichten, maar hield de notering voor scharreleieren gelijk (op de twee laagste gewichten na die elk een stuiver daalden). Vorige week daalden de kooi-eieren nog gemiddeld met -€ 0,38 en de scharreleieren met -€ 0,46.

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging juist harder naar beneden dan vorige week: over de vier gewichtsklassen bij de witte met € 0,25 (vorige week -€ 0,12) en bij de bruine met € 0,29 (vorige week -€ 0,11).

De Duitse Weser-Ems daalde, maar een stuk minder hard dan in voorgaande weken. De daling zat vooral in de kleinste eitjes. Gemiddeld over de vier gewichtsklassen daalde de witte scharreleieren met € 0,04 (vorige week -€ 0,15) en de bruine met € 0,03 (vorige week -€ 0,18).

Bij kooi-eieren daling iets groter

Bij de kooi-eieren was de daling iets groter: gemiddeld bij de witte € 0,10 en bij de bruine € 0,05 (vorige week daalden beide eikleuren gemiddeld met € 0,20). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte op de eerste twee noteringsdagen (dinsdag en donderdag) gemiddeld over de vier gewichtsklassen met € 0,65 (vorige week -€ 0,375).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,24 omlaag naar € 9,74 en bij de bruine met € 0,18 naar € 9,48. Vorige week daalden de NOP-richtprijzen met € 0,17 bij de witte en met € 0,26 bij de bruine. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met € 0,30 naar € 10,62 (vorige week -€ 0,19) en bij de bruine met € 0,21 naar € 10,60 (vorige week -€ 0,32).

Volgens handelaren is de NOP-richtprijs te hoog. Zowel de industrie- als de tafeleinotering ligt boven de marktprijs.

 

De markt naar beneden proberen te drukken

De verwerkers hielden zich ook deze week rustig. “Industrieën proberen de markt verder te drukken”, zei een handelaar. De productie van eiproducten ligt op een laag niveau, ook door de bedrijfsvakanties en de lage vraag van voedingsmiddelenindustrie – de afnemers van eiproducten – bij wie de productie ook in de zomerstand staat. Voor industrie-eieren wordt beneden de notering geboden.

Vooralsnog dus nog een daling van de industrienoteringen, al lijkt die ook af te zwakken. De Duitse Weser-Ems-industrienoteringen daalden beide, voor scharreleieren met € 0,01 naar € 1,27, voor kooi-eieren met € 0,03 naar € 1,08. Vorige week nog -€ 0,08, respectievelijk -€ 0,07. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte met € 0,09 naar € 1,09 (vorige week -€ 0,05).

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,035 omlaag naar € 1,205 (vorige week -€ 0,054) en daalde voor de kooi-eieren met € 0,043 naar € 1,074 (vorige week -€ 0,033).

 

De verwachting is een verdere daling

De verwachting is dat de eierprijs de komende twee weken nog verder zal dalen, maar dat daarna de bodem wel ongeveer zal zijn bereikt. Dan komen de eerste vakantiegangers weer terug en moeten de koelkasten weer worden bijgevuld. Veel zal ook afhangen van het weer. Wat dat betreft, is de weersverwachting voor komende week voor de afzet van verse consumptie-eieren niet ongunstig.

De verwachting is dat de vraag van de voedingsmiddelenindustrie en dus de vraag van de eierverwerkers aan het einde van de zomer en de bedrijfsvakanties toeneemt. De vooruitzichten zijn niet ongunstig, het vertrouwen groeit.

Zorg is er wel door de recente uitbraak van vogelgriep bij bio-hennen in Biddinghuizen. En ook over de gevolgen voor de graanprijzen van het afketsen van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne.

Prognose eierprijzen: verdere prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal