Boerderij: Aan daling eierprijs lijkt einde te komen

04-08-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eierhandel was deze week rustig. Aanbod is voldoende voor de lage vraag, kenmerkend voor de zomer, al is de consumptie best goed te noemen.

Pakstations konden in het algemeen met hun eigen aanvoer in de vraag voorzien. Dus was het voor de vrije handel weinig beter dan in de voorgaande weken. Er gingen ook wel goede consumptie-eieren naar de industrie.

Prijzen lijken zich te stabiliseren, wat zich al sinds enkele weken aandiende door een afzwakking van de prijsdaling. Handelaren hebben het gevoel ‘dat we er zijn’, dat de noteringen zo’n beetje op het laagste punt zijn aangekomen. Op een overigens bijzonder hoog niveau.

Daling eierprijs lijkt bijna bereikt

De daling van de eierprijs lijkt bijna bereikt. Barneveld noteerde onveranderd. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging minder hard naar beneden dan vorige week: over de vier gewichtsklassen bij de witte met € 0,04 (vorige week -€ 0,25) en bij de bruine met € 0,01 (vorige week -€ 0,29).

De Duitse Weser-Ems ging zelfs iets omhoog. Gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte scharreleieren met € 0,03 (vorige week -€ 0,04) en de bruine met € 0,11 (vorige week -€ 0,03). Bij de kooi-eieren was de stijging nog groter: gemiddeld bij de witte € 0,09 (vorige week -€ 0,10) en bij de bruine € 0,13 (vorige week -€ 0,05). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte op de eerste twee noteringsdagen (dinsdag 1 en donderdag 3 augustus) gemiddeld over de vier gewichtsklassen met € 0,70 (vorige week -€ 0,65).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging nog wel naar beneden, maar minder dan in de week ervoor. Gemiddeld over alle gewichten gingen de witte met € 0,09 omlaag naar € 9,65 en bij de bruine met € 0,06 naar € 9,42. Vorige week daalden de NOP-richtprijzen met € 0,24 bij de witte en met € 0,18 bij de bruine. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met € 0,13 naar € 10,49 (vorige week -€ 0,30) en bij de bruine met € 0,07 naar € 10,53 (vorige week -€ 0,21).

 

Duitse eiernoteringen licht omhoog

De verwerkers melden zich weer op de markt. Zij moesten aan het eind van de week meer betalen dan aan het begin om eieren binnen te halen.

De Duitse eiernoteringen liepen voor het eerst sinds half maart weer licht omhoog, nadat ze de laatste weken wat afzwakten. De Weser-Ems voor scharreleieren steeg met € 0,03 naar € 1,30 (vorige week -€ 0,01), die voor kooi-eieren met € 0,01 naar € 1,06 (vorige week nog -€ 0,03). De Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte met € 0,04 naar € 1,05 (vorige week -€ 0,09).

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,03 omhoog naar € 1,205 (vorige week -€ 0,035) en daalde voor de kooi-eieren met € 0,007 naar € 1,067 (vorige week -€ 0,043).

 

Stabiele bodem in zicht

De verwachting is dat in een stabiele markt de bodem in zicht is. Dat wil nog niet zeggen dat de prijzen meteen weer gaan stijgen. Voor volgende week wordt een verdere stabilisatie verwacht. Of zoals een handelaar het verwoordde: “Een horizontale prijsbeweging.” De week erna, als in de eerste regio de vakantie voorbij is, kunnen de prijzen zo maar weer omhoog gaan. In Duitsland is al voelbaar dat in Noordrijn-Westfalen, de dichtst bevolkte deelstaat, de zomervakantie voorbij is. Dat zorgt voor extra vraag, omdat de koelkasten weer moeten worden gevuld.

Aanbod OKT-eieren

Een Duitse marktanalist meldt dat Duitse OKT-eieren alweer schaars zijn. En dat het de vraag is of er voldoende OKT-eieren zullen zijn voor de komende herfst-, kerst- en paashandel. Knelpunten zijn niet uit te sluiten, meldt de analist. In Nederland kan het aanbod van OKT-eieren de vraag ruimschoots aan.

In sommige Duitse regio’s zijn er meldingen van een verrassend grote vraag, ondanks de vakantietijd. Iets dat begin augustus nog niet eerder ie voorgekomen. Met name bruine, zware, sorteerbare eieren in de gewichtsklassen L en XL zijn moeilijk te vinden.Nu ook de productindustrie meer geïnteresseerd is in kopen breken er spannende tijden aan…

Prognose eierprijzen: verdere prijsdaling.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal