Boerderij: Eiernoteringen omhoog, behalve de NOP-richtprijs

11-08-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eierhandel was deze week (week 32) iets vrolijker en de eieren liepen iets vlotter weg dan vorige week. De vraag lijkt wat aan te trekken, ook van de industrie, en het aanbod is nog wat krap.
 

De noteringen zijn op een kantelpunt aangekomen. De meeste noteringen laten plusjes zien, met uitzondering van de NOP-richtprijs. Die is opgebouwd uit noteringen zoals die van Barneveld (gelijk), Amsterdam (hoger) en Weser-Ems (hoger). Een verklaring van de NOP ontbreekt. Navraag leert dat het zou komen door een te hoge Anot.

De Anot is de opgave door de handel en hoort de vrije markt weer te geven. Het is één van de vier bronnen van de NOP-richtprijs. Eierhandelaren die ik spreek, zijn blij met de lagere NOP. Ze zaten op een correctie te wachten, want de NOP-richtprijs is volgens hen al enige tijd ‘veel te hoog’. Er werd dan ook enkele weken gehandeld onder de NOP-richtprijs.

 

Barneveld noteerde overwegend gelijk, maar liet de twee hoogste gewichten met € 0,05 en € 0,10 stijgen. Dit gebeurde zowel bij de kooi- als de scharreleieren. De Amsterdamse Grossiers Index, die vorige week nog een marginale daling noteerde, ging deze week zowel bij de witte als bij de bruine scharreleieren gemiddeld over alle gewichtsklassen met € 0,10 cent omhoog. Dit na 18 weken achter elkaar te zijn gedaald.

Lichte stijging Duitse Weser-Ems

De Duitse Weser-Ems ging met enkele dubbeltjes omhoog. Gemiddeld over de vier gewichtsklassen, steeg de notering voor de witte scharreleieren met gemiddeld € 0,30 (vorige week +€ 0,03). Bij de bruine scharreleieren ging de notering met gemiddeld € 0,31 omhoog (vorige week +€ 0,11). Bij de kooi-eieren was de stijging bij de witte gemiddeld € 0,28 (vorige week +€ 0,09) en bij de bruine gemiddeld € 0,25 (vorige week +€ 0,13). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte op de eerste twee noteringsdagen (dinsdag en donderdag) gemiddeld over de vier gewichtsklassen met € 0,225 (vorige week -€ 0,70).

Ook de NOP-richtprijs voor scharreleieren ging, zoals vermeld, nog verder naar beneden. Meer nog dan een week eerder. Gemiddeld over alle gewichten ging de witte met € 0,17 omlaag naar € 9,48 (vorige week -€ 0,09) en de bruine met € 0,16 naar € 9,26 (vorige week -€ 0,06). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met € 0,19 naar € 10,30 (vorige week -€ 0,13) en bij de bruine met € 0,16 naar € 10,37 (vorige week -€ 0,07).

 

Krappe aanvoer industrie-eieren

De industrie koopt door en bij een verlaagd aanbod van industrie-eieren, loopt de prijs op. Koppels die vanwege het hoge prijsniveau langer waren aangehouden, zorgden tot voorkort voor voldoende aanvoer van niet meer sorteerbare eieren naar de industrie. De koppels oude hennen zijn inmiddels weg en nog niet allemaal vervangen door nieuwe. De aanvoer van industrie-eieren is daardoor wat krap, terwijl de verwerkers hun productie weer wat gaan opvoeren.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen liepen verder omhoog. Die voor scharreleieren steeg met € 0,10 naar € 1,40 (vorige week +€ 0,03) en die voor kooi-eieren met € 0,09 naar € 1,15 (vorige week nog +€ 0,01). De Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren bleef onveranderd (€ 1,05). De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,069 omhoog naar € 1,304 (vorige week +€ 0,03) en voor de kooi-eieren met € 0,043 naar € 1,110 (vorige week -€ 0,007).

 

Markt blijft na verwachting stabiel

De verwachting is dat de markt nog enkele weken stabiel blijft, met gelijkblijvende of lichtblijvende noteringen. Het verloop van de NOP-richtprijs is ongewis. De recente opzetten van jonge hennen zullen vermoedelijk in september zichtbaar worden in toenemend aanbod. Dan zijn ook de vakanties achter de rug en is de vraag naar eieren genormaliseerd.

De vraag naar OKT-eieren is goed. Het is spannend hoe de vraag naar bio-eieren zich zal ontwikkelen. Door de inflatie en hoge eierprijzen, lieten veel consumenten de bio-eieren links liggen. Het is de vraag of de prijscompensatie die veel werkenden via cao’s krijgen, doorwerkt in het koopgedrag van consumenten en de vraag naar bio-eieren aantrekt. Dit geldt voor zowel Nederland als in Duitsland.

Een Duitse marktanalist vermeldt een zeer constante vraag naar verse eieren op een, voor de tijd van het jaar, ongewoon hoog niveau. Er zijn mede door vakanties nog steeds regionale verschillen, maar met een relatief duidelijke tendens: het ziet er goed uit! “Verse eieren blijken vaker op de menukaart van de consument te staan. Het product ei is een trendy superfoodproduct en momenteel relatief goedkope voeding. De waardering voor het ei, dat op zoveel verschillende manieren gebruikt kan worden, moet ook in de prijs terugkomen”, aldus de Duitse analist.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht stijgend

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal