AgriHolland: Vier pluimveehouders beboet door tuchtgerecht PPE

08-01-2013

De kamer Primaire Sector van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) tuchtgerecht heeft eind vorig jaar vier zaken behandeld die te maken hebben met de verplichte monitoring op Aviaire Influenza en met de welzijnsverordening voor vleeskuikenouderdieren. Er werden boetes opgelegd variërend van 800 tot 2250 euro, waarvan een deel voorwaardelijk.

Een pluimveehouder met een legbedrijf met uitloop met ruim 35.000 hennen in het noordoosten van Overijssel heeft in 2011 en 2012 in drie kwartalen geen bloedonderzoek laten uitvoeren naar een eventuele besmetting met vogelgriep. Gedurende één kwartaal daarvan hebben de hennen geen uitloop gehad, maar de betrokken pluimveehouder heeft dat niet gemeld aan het PPE. Het tuchtgerecht heeft een boete opgelegd van 2.250 euro, waarvan 1.500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

Een pluimveehouder met een legbedrijf met vrije uitloop met 28.000 leghennen in de Gelderse Vallei heeft eind 2011 en begin 2012 gedurende twee kwartalen geen bloedonderzoek op vogelgriep laten uitvoeren. Vanwege de slechte eierprijzen heeft hij in die maanden de hennen binnen gehouden zonder dat aan het PPE door te geven. Het tuchtgerecht heeft een boete opgelegd van 1.200 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

Een pluimveehouder met een biologisch legbedrijf met 7.000 leghennen in de Gelderse Vallei heeft eind 2011 en begin 2012 gedurende twee kwartalen geen bloedonderzoek op vogelgriep uit laten voeren. De pluimveehouder heeft aangegeven dat in het vierde kwartaal geen bloedmonsters zijn genomen omdat tegen het einde van het derde kwartaal het koppel was onderzocht en in de loop van het vierde kwartaal is afgevoerd. In het eerste kwartaal van 2012 is geen bloedonderzoek uitgevoerd omdat in de loop van dat kwartaal het nieuwe koppel is opgezet en het koppel bij het opfokbedrijf op vogelgriep was onderzocht. Het tuchtgerecht heeft er op gewezen dat een pluimveebedrijf dat geregistreerd is als een bedrijf met een uitloopsysteem elk kwartaal bloedonderzoek op vogelgriep moet laten uitvoeren en heeft een boete opgelegd van 900 euro, waarvan 450 euro voorwaardelijk met een proefperiode van twee jaren.

Een pluimveehouder met een bedrijf met ruim 25.000 vleeskuikenouderdieren in de Brabantse Kempen heeft volgens de controlegegevens in twee van de vier stallen aan zijn ouderdieren een vloeroppervlakte van 1224 cm2 per dier beschikbaar gesteld, terwijl de minimaal vereiste vloeroppervlakte 1300 cm2 per dier bedraagt. Bij een goede verdeling van de ouderdieren over de vier stallen zou er geen sprake zijn geweest van een overtreding. Daardoor heeft het tuchtgerecht in de uitspraak geen rekening gehouden met mogelijk onterecht genoten economisch voordeel en heeft het een boete opgelegd van 800 euro, waarvan 400 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

bron: PVE, 07/01/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal