Boerderij: Herbevoorrading in volle gang, eierprijzen plussen weer

18-08-2023

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

Na maandenlange prijsdalingen is het tij gekeerd op de eiermarkt. Voor het eerst sinds eind maart plussen de NOP-prijzen. De markt is vriendelijk gestemd en voor de komende weken ziet het er goed uit.

De eierprijzen braken afgelopen jaar alle records. In het najaar van 2022 werd een ongekende prijsstijging ingezet. Afgelopen voorjaar piekte de NOP-notering in alle gewichtsklassen op een niveau dat lange tijd niet voor mogelijk werd gehouden. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram lag halverwege maart op € 16,80 per 100 stuks.

De afgelopen maanden daalde de NOP-richtprijs in alle gewichtsklassen met tientallen centen per week. Hoewel de notering in een paar maanden tijd ruim € 6 per 100 eieren inleverde, bleef de richtprijs van bruine scharreleieren van 62/63 gram boven € 10 per 100 stuks. Vergeleken met andere jaren bleef de eierconsumptie deze zomer goed op peil.

 

Seinen staan op groen

Nu de vakantieperiode op zijn einde loopt, trekt de vraag naar eieren weer flink aan. De herbevoorrading is in volle gang en dat wordt volop gemerkt. Voor het eerst sinds maanden wordt de NOP-richtprijs op deze site weer in groene cijfers weergegeven. De notering voor bruine scharreleieren van 62/63 gram plust met € 0,30 per 100 stuks en komt uit op € 10,67. Witte eieren in dezelfde gewichtsklasse plussen € 0,19 en noteren € 10,49 per 100 stuks.

Na een relatief rustig begin van de week zagen sommige eierhandelaren de stemming afgelopen woensdag plots omslaan. Dat valt niet los te zien van het naderende einde van de vakantieperiode. De zomerdip is voorbij en er wordt weer getrokken aan de eieren. Na enkele zeer flauwe maanden zorgt dat eindelijk weer voor wat optimisme op de eiermarkt.

Trendbreuk

De prijsstijging staat niet op zich. Er is duidelijk sprake van een trendbreuk. De herbevoorrading zorgt ervoor dat ook voor komende week een verdere prijsstijging wordt verwacht. “De markt is gezond. De vraag trekt aan en eieren lopen goed weg. De industrie doet bovendien goed mee. Ik verwacht ook voor volgende week hogere noteringen”, zo laat een marktkenner weten.

Duitsers reppen al over naderend tekort

Ook in Duitsland is de eiermarkt vriendelijk gestemd. De lege voorraden worden aangevuld en richting het najaar klinken nu al geluiden door over een naderend tekort aan eieren.

Prognose eierprijzen: verdere prijsstijging.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal