Boerderij: Noteringen omhoog, zomerdip voorbij

25-08-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week (week 34) gezond. De handel was vriendelijk en levendig. De eieren liepen vlot weg deze week. Bestellingen waren groter dan voorgaande week. Dat kwam door de herbevoorrading, die er in Nederland zo’n beetje opzit. In het zuiden van Duitsland loopt het nog een week door.

Het aanbod was soms wat mager. Mogelijk komt dat doordat bij pluimveehouders die zelf (een deel van de productie) sorteren en afzetten, de afzet ook weer wat meer op gang komt. Mogelijk dat er wat eieren worden vastgehouden, in de hoop dat de prijzen volgende week nog weer wat hoger zullen zijn.

De ontwikkelingen leidden tot hogere noteringen. Volgens sommigen was de prijsstijging meer dan verwacht, een ander keek er niet van op. Dit omdat in deze periode van het jaar wel vaker prijsstijgingen van deze omvang zijn voorgekomen. Het verschil met het verleden is wel dat het prijsniveau hoog is, met dubbele cijfers voor de komma.

Prijzen omhoog

Barneveld noteerde de kooi- en scharreleieren gemiddeld over alle gewichten meer dan een halve euro hoger. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren bleef achter en noteerde gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte een plus van € 0,09 en de bruine € 0,16.

De Duitse Weser-Ems ging gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte scharreleieren € 0,41 omhoog en bij de bruine € 0,48. En bij de kooi-eieren was de gemiddelde stijging bij de witte gemiddeld € 0,41 en bij de bruine € 0,42. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging met € 0,20 omhoog.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,20 omhoog naar € 9,87 en bij de bruine met € 0,37 omhoog naar € 9,89. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met € 0,26 naar € 10,75 en bij de bruine met € 0,45 naar € 11,12.

 

Productie opgevoerd na vakantie

De afzet naar de industrie loopt ook lekker. Blijkbaar heeft de verwerkende industrie na de bedrijfsvakantie de productie weer opgevoerd. Doordat veel koppels recent zijn gewisseld, is het aanbod van industrie-eieren wellicht wat aan de krappe kant. Dat leidde mede tot het oplopen van industrienoteringen.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen liepen verder omhoog. Die voor scharreleieren stegen met € 0,14 naar € 1,65 (vorige week +€ 0,11) en die voor kooi-eieren gingen met € 0,10 omhoog naar € 1,25 (vorige week ook +€ 0,10). De Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren daalde met € 0,09 naar € 1,16.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,157 omhoog naar € 1,560 (vorige week +€ 0,099) en voor de kooi-eieren was een stijging van € 0,104 naar € 1,288 (vorige week +€ 0,074).

 

Zomerdip voorbij

De verwachting is dat de zomerdip voorbij is en dat de prijzen de komende weken blijven stijgen. Meer en meer zullen recent opgezette nieuwe koppels aan de leg komen. Dat moet tot een toename van het aanbod leiden.

Voor de Nederlandse markt is het aanbod meer in evenwicht dan op de Duitse markt. Daar is veel vraag naar OKT-eieren, maar onvoldoende aanbod uit vrije-uitloop en biologische houderij. De OKT-eieren zijn dan ook goed geprijsd.

Verandering Duitse Weser-Ems

De Duitse Weser-Ems notering voor scharreleieren gaat wijzigen. Met ingang van september (week 36) wordt dit een notering voor OKT-eieren (zonder kuikendoden). Nu is het nog een notering voor KAT-scharreleieren en wordt er geen rekening gehouden met een toeslag voor Ohne Kükentöten. De vereniging van Weser-Ems-Eierpackstations heeft dit besloten op haar jaarvergadering op 4 augustus.

De vereniging rekent erop dat deze wijziging zal leiden tot een grotere markttransparantie. Omdat het doden van kuikens in Duitsland sinds 1 januari 2022 verboden is, hebben Duitse producenten de productie van verse tafeleieren inmiddels grotendeels overgeschakeld naar het niet doden van haankuikens.

Prognose eierprijzen: licht stijgend.

Lees ook: marktanalyse vleeskuikens

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal