Boerderij: Duur gewoon ei hindert biologische productie

30-08-2023

Redactie

René Stevens

freelance redacteur

De productie van biologische eieren ligt een stuk lager dan vorig jaar. Als gevolg van dure gangbare eieren zijn veel biologisch-pluimveehouders tijdelijk overstapt op gangbare productie. Ook zijn koppels geruimd vanwege vogelgriep.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn vorig jaar 981 miljoen biologische eieren geproduceerd. Daarmee zet de gestaag dalende trend sinds 2019, toen ruim 1 miljard eieren zijn geproduceerd, door. Het aantal eieren is inmiddels een stuk lager; sinds vorig najaar is 10 tot 20% van de bedrijven (tijdelijk) overgestapt op gangbare productie.

“Prijsverschil tussen gangbaar en biologisch was er toen bijna niet meer”, aldus Wim Thomassen, voorzitter van coöperatie Bio Meerwaarde Ei. Door de omschakelaars is dit jaar een tekort aan biologische eieren ontstaan. Hoge winkelprijzen en inflatie weerhouden consumenten echter van aankoop van dure eieren.

 

Hoge voerkosten

De prijs voor gangbare eieren piekte dit vroege voorjaar en is sindsdien dalende. Inmiddels is het prijsverschil voor de pluimveehouders weer toegenomen tot 5 à 6 cent per ei.

Voor hen is het volgens Thomassen niet alleen de eierprijs, maar zeker ook de hoge kosten die ze doen besluiten over te stappen naar gangbaar. “Voer is de grootste kostenpost en biologisch voer is altijd al duur.” Veel mogelijkheden voor ondernemers om daarop te besparen, zijn er niet.

In het overzicht van CBS waren vorig jaar nog 223 bedrijven biologisch en vier in omschakeling, dat is een vrij stabiel cijfer. In werkelijkheid zal het aantal dus wat lager liggen, zeker ook dit jaar nog. Vergeleken met andere jaren zullen dit jaar minder gangbare bedrijven omschakelen naar biologisch, maar een aantal zal het nog wel doen, verwacht Thomassen.

 
 

Inloggen op de ledenportal