Boerderij: Pas op de plaats in rustige eiermarkt

22-09-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week (week 38) opnieuw rustig. Eierhandelaren hebben weinig bijzonders te melden.

Het liep aardig door, bruine eieren liepen beter weg dan witte. Die blijven het eerst staan. Barneveld hield deze week de kooi-eieren op één gewicht na gelijk (59 gram +€ 0,05) en noteerden de scharreleieren een dubbeltje hoger met uitzondering van de lichtste eitjes (gelijk) en de op één lichtste (+€ 0,05). De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren noteerde deze week voor het eerst sinds zes weken lager, gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte en de bruine allebei met -€ 0,04.

De Duitse Weser-Ems-notering voor scharreleieren, nu een notering voor OKT-eieren (Ohne Kükentöten), ging deze week omhoog, gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte met €0,12 (vorige +€0,22) en bij de bruine met €0,09 (vorige week +0,23) omhoog. Bij de kooi-eieren was de gemiddelde stijging van Weser-Ems bij de witte €0,08 (vorige week +€0,02) en bij de bruine €0,03 (vorige week +€0,08).

NOP-richtprijs nagenoeg gelijk

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging gemiddeld over drie noteringsdagen (dinsdag, donderdag en vrijdag) over de vier gewichtsklassen € 0,33 omhoog (vorige week +€ 0,38).

De NOP-richtprijs noteerde nagenoeg gelijk, bleef gemiddeld over alle gewichten bij de witte gelijk (€ 10,22) en ging bij de bruine met € 0,02 omhoog naar € 10,40. Vorige gingen noteerden de witte en de bruine allebei +€ 0,03. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met € 0,02 naar € 11,25 (vorige week +€ 0,02) en bij de bruine met € 0,03 naar € 11,77 (vorige week +€ 0,03).

 

Geluiden industrie wisselend

De geluiden over de industrie zijn wisselend. Wil wel kopen, maar veelal minder dan de industrienotering bieden. Er zit wel een dubbeltje tussen wie erop verlegen is en wie ze minder nodig heeft. Non-KAT-eieren worden veel aangeboden, maar weinig verkocht, ook niet onder industrie-notering.

De industrienoteringen maakten ook een pas op de plaats. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,02 omhoog naar € 1,97 (vorige week +€ 0,05), die voor kooi-eieren bleef onveranderd € 1,65, na vijf weken op rij +€ 0,10. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren bleef ook gelijk, op € 1,63 (vorige week +€ 0,07).

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging omlaag, voor scharreleieren met € 0,001 naar € 1,705 (vorige week +€ 0,038) en voor de kooi-eieren met € 0,002 naar € 1,553 (vorige week +€ 0,065).


Verkrijgbaarheid OKT-eieren

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn onveranderd positief. Voorraden zijn beperkt, het aanbod stijgt geleidelijk doordat er nog steeds recent opgezette jonge koppels in productie zijn. De vraag zal richting kerst verder toenemen. De baktijd breekt aan, vooral in Duitsland, wat vaak gepaard gaat met acties met verse tafeleieren.

Een Duitse marktanalist meldt dat OKT-eieren uit de scharrel- en biologische houderij nog nauwelijks verkrijgbaar zijn. En dat alleen OKT-eieren uit de vrije uitloop weer op grotere schaal verkrijgbaar lijken te zijn. Ook in de verwerkende industrie vinden deze eieren relatief makkelijk een koper tegen redelijke prijzen. Eieren in de gewichtsklasse XL en L zijn nauwelijks op de vrije markt verkrijgbaar. Zeker bruine. MKT-eieren (Mit Kükentöten) worden ruimer aangeboden en vinden een koper tegen veel lagere prijzen dan de OKT-eieren. Voor de komende weken worden geen grote prijsschommelingen verwacht.

Prognose eierprijzen: stabiel, vlak.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal