Boerderij: Geen verandering op eiermarkt

06-10-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt toont een consistent beeld met goede verkopen. Terwijl de huidige prijzen standhouden, wijzen trends op een mogelijke toename later deze maand.

De eiermarkt is deze week eentonig, vergelijkbaar met de twee voorgaande weken. De eieren verkopen goed, hoewel de binnenlandse vraag deze week iets verminderde. Toch voldeed het aanbod aan de vraag.

Barneveld handhaafde de notering voor alle gewichten voor de tweede week op rij, zowel voor kooi- als scharreleieren. Ook de Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren behield deze week de prijs voor alle gewichtsklassen, na twee weken van lichte daling.

Notering Weser-Ems omhoog

De Duitse Weser-Ems-notering verhoogde de prijs van de XL-scharreleieren: de witte met € 0,15 en de bruine met € 0,18. De lichtere eieren bleven echter bijna gelijk aan vorige week. Bij de kooi-eieren steeg de prijs van de witte L-eieren met € 0,10 en de M-eieren met € 0,05. De overige gewichtsklassen bleven gelijk voor zowel witte als bruine kooi-eieren.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren steeg op dinsdag met € 0,15, op donderdag met € 0,20 en op vrijdag met € 0,25. Dat is gemiddeld een stijging van € 0,20.

Hoewel de drie componenten van de NOP-richtprijs – Barneveld, Amsterdam en Weser-Ems – bijna gelijk bleven, daalde de NOP-richtprijs voor scharreleieren. Voor de witte eieren daalde de prijs gemiddeld met € 0,12 naar € 10,11 en voor de bruine met € 0,09 naar € 10,31.

Vorig jaar, in week 40, stond de gemiddelde NOP-richtprijs op € 11,75 voor zowel witte als bruine scharreleieren.

Industrienoteringen stabiel

De industrie toont nog steeds interesse, ondanks de hoge prijzen. Verwerkers verkopen hun aankopen snel en houden geen voorraad aan. Volgens een Duitse marktanalist zijn er bijna geen KAT-/OKT-gecertificeerde scharreleieren beschikbaar voor de productie-industrie, dus worden ook kleinere eieren gebruikt.

De industrienoteringen bleven grotendeels stabiel. De Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren steeg met € 0,02 naar € 2,00. De notering voor kooi-eieren bleef al vijf weken op € 1,55. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren steeg met € 0,05 naar € 1,69.

Mogelijk meer vraag naar eieren binnenkort

Men verwacht dat de prijzen komende week gelijk blijven. Toch wordt later deze maand meer activiteit op de markt verwacht. Naarmate de feestdagen naderen, zal de vraag naar eieren waarschijnlijk toenemen.

De vraag naar KAT/OKT-eieren is momenteel stabiel. Maar de vraag naar deze ‘premium‘-eieren zal waarschijnlijk stijgen. Volgens de Duitse marktanalist zal het moeilijk worden om een constante levering van OKT-eieren te garanderen. Er bestaat een duidelijke scheiding tussen OKT en MKT, twee markten waar geen uitwisseling tussen plaatsvindt. Dit kan nog spannend worden.

Zolang eierprijzen twee cijfers voor de komma hebben, zullen pluimveehouders tevreden zijn.

Prognose eierprijzen: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal