Boerderij: Prijs eieren stabiel; lichte stijging verwacht

20-10-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt toont weinig verandering, met een positieve trend in noteringen. Na de herfstvakantie kan de vraag toenemen, terwijl bio-eieren achterblijven.

De eiermarkt vertoont weinig verandering vergeleken met voorgaande weken. In week 42 verkochten de eieren goed, zowel voor tafelconsumptie als voor de industrie. De tafeleimarkt leek iets positiever, maar dit kwam niet duidelijk naar voren in de noteringen. De noteringen bleven stabiel of toonden een lichte stijging.

Notering Barneveld stabiel voor kooi en scharrel

De Barneveld-notering, die vorige week voor bijna alle gewichtsklassen met vijf cent steeg, bleef deze week gelijk voor kooi- en scharreleieren. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren steeg voor sommige gewichtsklassen met vijf cent, terwijl andere gewichtsklassen onveranderd bleven.

De Duitse Weser-Ems-notering liet een stijging zien voor alle scharreleieren. De witte kooi-eieren bleven gelijk, terwijl de bruine kooi-eieren gemiddeld met € 0,06 stegen. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren steeg aanzienlijk, net als vorige week.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren noteerde een lichte stijging. Ter vergelijking: vorig jaar in week 42 was de gemiddelde NOP-richtprijs voor bepaalde gewichtsklassen hoger dan nu.

Stijging industrienoteringen

De afzet naar de industrie veranderde ook weinig. Sommige industrienoteringen stegen, wat onverwacht was voor sommigen. De Duitse en Franse noteringen voor industriële eieren lieten een stijging zien, terwijl de NOP-richtprijs voor industrie-eieren ook steeg. Ter vergelijking: vorig jaar waren de noteringen voor de industrie aanzienlijk hoger.

Verwachting: meer vraag naar eieren

Volgens een Duitse marktanalist is er op dit moment ‘weinig verandering, maar met een steviger en vriendelijker karakter’ op de eiermarkt. Ondanks dat de herfstvakantie de vraag niet verminderde, verwachten velen dat de vraag na de vakantie zal toenemen.

De vraag naar bio- en vrije-uitloopeieren ligt nog niet op het niveau van voor de ophokplicht en de stijgende prijzen door de Oekraïne-oorlog. Dit resulteert in een kleiner prijsverschil tussen vrije uitloop- en scharreleieren.

In Duitsland zijn er volgens de marktanalist beperkte eieren beschikbaar op de vrije markt, maar in Nederland merken we dit niet.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht stijgend

 
 

Inloggen op de ledenportal