Boerderij: In Ovo krijgt € 40 miljoen voor uitrol seksen broedeieren

02-11-2023

Redactie

Jan Braakman

parlementair verslaggever

De Europese Investeringsbank trekt € 40 miljoen krediet uit voor agritech-innovator In Ovo in Leiden voor de verdere ontwikkeling van een screeningsmachine die vroegtijdig eieren kan seksen.

Het krediet is bedoeld voor het opschalen van In Ovo’s ‘Ella’-technologie, die het doden van eendagskuikens kan voorkomen. Het doel is dat de technologie voor meer broederijen beschikbaar komt.

Het geld komt uit het Europese investeringsprogramma EUinvest waarvoor tot 2027 € 372 miljard beschikbaar is.

6,5 miljard eendagskuikens

In Ovo is een spin-off van de Universiteit Leiden. De in Leiden ontwikkelde screeningsmachine kan in een vroeg stadium en met hoge snelheid het geslacht van eieren vaststellen. Met die techniek kunnen broederijen voorkomen dat eieren waaruit haantjes komen worden uitgebroed. Als deze techniek in de praktijk wereldwijd zou worden toegepast, zou dat kunnen voorkomen dat er ieder jaar 6,5 miljard eendagskuikens worden gedood.

Wouter Bruins van In Ovo zegt in een persverklaring buitengewoon trots te zijn. “Deze lening bevestigt niet alleen de positie van In Ovo als toonaangevende scale-up in de agri-techsector, maar is ook een belangrijke mijlpaal in de groei van ons bedrijf.”

Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zegt dat deze technologie van groot belang is om het dierenwelzijn in Europa te verbeteren.

 
 

Inloggen op de ledenportal