Boerderij: Eiermarkt stabiel, prijzen licht omhoog

03-11-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Prijs eieren stijgt gestaag door sterke vraag en beperkt aanbod. Markt lijkt huidige groei goed op te nemen.

De eiermarkt heeft de afgelopen weken weinig veranderingen laten zien. De handel blijkt robuust: eieren vinden vlot hun weg naar de consument, voorraden zijn beperkt, en tegen het einde van de week is de markt vaak volledig ‘schoon’ – er blijft nauwelijks iets over. Dit patroon geldt voor eieren van alle soorten en maten.

In week 44 hebben we opnieuw hogere prijsnoteringen waargenomen als gevolg van de aanhoudende sterke vraag. De Barneveld-notering steeg bij kooi-eieren met gemiddeld €0,16 en bij scharreleieren met €0,17, en zag deze week een extra stijging van €0,21 voor beide categorieën. De Amsterdamse Grossiers Index noteerde een stijging voor witte scharreleieren over alle gewichtsklassen met €0,05, en voor bruine eieren met gemiddeld €0,10. Ter vergelijking: in de voorgaande week stegen beide met €0,04.

Duitse Weser-Ems-notering plust

De Duitse Weser-Ems-notering liet voor witte scharreleieren een stijging zien van €0,11 en voor bruine een toename van €0,10, na een eerdere stijging van €0,15 voor beide categorieën. Voor Duitse kooi-eieren steeg de notering voor witte eieren met €0,12 (stabiel in de twee voorgaande weken) en voor bruine met €0,09 (voorgaande week een stijging van €0,04).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren toonde een aanzienlijke stijging met een gemiddelde van €0,40 over de vier gewichtsklassen, de hoogste toename in tien weken.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs voor witte scharreleieren steeg met €0,08 naar €10,32, en voor bruine met €0,12 naar €10,62. Voor scharreleieren van 62/63 gram zag de NOP-richtprijs voor witte een toename van €0,08 naar €11,34, en voor bruine een verhoging van €0,14 naar €12,05.

Om een perspectief te bieden: de gemiddelde NOP-richtprijs voor 62/63 gram eieren lag vorig jaar in dezelfde week voor zowel witte als bruine eieren op €14,95, wat €0,11 meer was dan de week ervoor.

Plusje voor OKT-scharreleieren

De eierindustrie koopt tegen gestaag stijgende prijzen, al wordt de activiteit door sommige kenners als rustig voor de tijd van het jaar beschouwd. Het huidige hoge prijsniveau speelt hier mogelijk een rol in. Ook zou er een iets groter aanbod vanuit Oost-Europa zijn. De beperkte beschikbaarheid van ‘echte’ industrie-eieren in onze regio kan ook invloed hebben. Zwaardere eieren vinden eveneens makkelijk hun weg als tafelei.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg licht met €0,02 naar €2,05, en de notering voor kooi-eieren met €0,01 naar €1,57. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren zag een stijging van €0,02 naar €1,80.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren steeg voor scharreleieren met €0,027 naar €1,750 en voor kooi-eieren met €0,021 naar €1,639.

Als we dit vergelijken met de situatie in het voorgaande jaar, was de NOP-industrienotering voor kooi-eieren €0,642 hoger (+39,2%) en voor scharreleieren €0,641 hoger (+36,6%).

Aanbod eieren vrije markt ‘beheersbaar’

Volgens een Duitse marktanalist is het aanbod op de vrije markt “zeer beheersbaar”. Beschikbare partijen vinden zonder moeite een koper. Hoe lang deze situatie zal voortduren, is echter moeilijk te voorspellen. Als de prijzen blijven stijgen, kan dat de koopbereidheid temperen.

OKT-eieren met alle certificaten zijn al weken nauwelijks verkrijgbaar op de open markt en worden meestal via vaste afspraken verhandeld. Er is genoeg aanbod om in de vraag te voorzien, zodat er geen afzet in andere kanalen nodig is.

In Nederland neemt het aanbod licht toe, een gevolg van kippen die in augustus en september zijn opgezet. De markt lijkt deze toename echter goed te kunnen absorberen, wat hoogstens tot wat voorraden kan leiden.

De industrie zal naar verwachting de komende vier weken een constante behoefte aan eieren hebben. Dit alles wijst op gunstige vooruitzichten die kunnen leiden tot een stabiele prijsontwikkeling of tot kleine prijsstijgingen.

Prognose eierprijzen: prijshoudend tot licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal