Boerderij: Volgende generatie wil eigen afzet van eieren uitbreiden

06-11-2023

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

Op het pluimveebedrijf van Sierd (56) en Anita (55) van Weperen staat de volgende generatie klaar. Dochter Jessica (21) en haar vriend William van Rozen (24) zijn gemotiveerd om het bedrijf over te nemen en verder te verduurzamen. Ook willen ze meer eieren in eigen beheer afzetten.

Boerderij Het Loohuis van pluimveefamilie Van Weperen ligt op een prachtige locatie in het essenlandschap Jardinga, nabij het Friese Oosterwolde. Op twee nabijgelegen bedrijfslocaties houden de pluimveehouders 40.000 vrije-uitloophennen en 45.000 Beter Leven-vleeskuikens. Via het zogenoemde Van Weperen-pad – een eigen betonnen weg – kunnen de ondernemers gemakkelijk binnendoor van de ene naar de andere locatie rijden. Voor deze korte rit wordt vaak de FM Leffert 50 ingezet, een klein elektrisch autootje met een handige laadbak. ”Die gebruik ik ook voor het bijvullen van de eierautomaat”, vertelt Jessica van Weperen. Het wagentje kostte eerder dit jaar bijna € 20.000. In 2015 telde Van Weperen € 12.000 neer voor de voorganger van de FM Leffert 50.

Weekendhulp wordt opvolger

Samen met haar vriend William van Rozen is ze gemotiveerd om het ouderlijk pluimveebedrijf op termijn over te nemen. Van Rozen – die op een naburig melkveebedrijf opgroeide – begon ooit op vijftienjarige leeftijd als weekendhulp bij Van Weperen tussen de kippen. Intussen werkt hij alweer vier jaar in vaste dienst op het bedrijf. In januari neemt hij een belang in het bedrijf en gaat hij participeren in de bv. “Het werken tussen de kippen bevalt mij heel goed. Ik ben er langzaam maar zeker ingegroeid”, vertelt Van Rozen, die zich hoofdzakelijk op de leghennen richt. Ook vanwege de rugproblemen van Sierd van Weperen lag het al langer in de lijn der verwachting dat Van Rozen een grotere rol zou gaan spelen op het bedrijf.

Tijdens de coronaperiode groeit ook de interesse van Jessica van Weperen in toekomstige bedrijfsovername. “Ik hielp veel mee en het begon steeds meer te kriebelen. Ik vind de eigen afzet van eieren heel interessant. Dat sluit ook mooi aan op mijn opleiding Ondernemerschap & Retail Management aan de Hanzehogeschool in Groningen”, zo vertelt ze. Begin volgend jaar gaat de studente op het ouderlijk pluimveebedrijf onderzoeken hoe de eigen afzet verder uitgebreid kan worden. “We gaan kijken of we in de toekomst mogelijk een onbemande boerderijwinkel kunnen beginnen, met verschillende automaten.”

Lees verder onder foto


De ondernemers ontwerpen hun eigen eierdoosjes, met een speciale variant voor afgewaardeerde eieren.

Leghennen op tweede locatie

Sierd van Weperen was kalkoenenhouder, stapte over op vleeskuikens en houdt sinds 2008 ook leghennen. Wanneer De Kuikenaer in 2005 stopt met het slachten van kalkoenen in Nederland kiest hij op de thuislocatie voor vleeskuikens. Enkele jaren daarna komt het leghennenbedrijf van de achterbuurman te koop. Van Weperen hapt toe. “Dat was een mooie kans. Ik was op dat moment wethouder in de gemeente Ooststellingwerf en had een medewerker. Toen ik in 2010 stopte als wethouder ging ik thuis aan de slag en was er voldoende werk om m’n medewerker te behouden.”

De vrije-uitloopkippen waren een openbaring. Tot 2013 wist bijna niemand hoe onze dieren worden gehouden

Van Weperen ziet kans om 18 hectare rondom het aangekochte bedrijf te bemachtigen. In 2013 stapt hij over van scharrel op vrije uitloop. In dat jaar begint hij ook op kleinschalige wijze met de huisverkoop van eieren. “De vrije-uitloopkippen waren een openbaring. Tot 2013 wist bijna niemand hoe onze dieren worden gehouden. Dat is nu wel anders. Er komen hier veel fietsers langs. Zij zien onze hennen en kunnen bij onze eierautomaat ook lezen wat we doen. Dat is een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus Sierd van Weperen. Het bedrijf van de bekende melkveefamilie Van Weperen bevindt zich op steenworpafstand. De naamgenoten zijn echter geen familie van elkaar. “Ik ken ze al wel m’n hele leven en heb nog grond van ze gekocht en met ze geruild.”

Lees verder onder foto


Arbeidsgemak én comfort in het eierlokaal: een elektrische pompwagen met een lift, om op werkhoogte te stapelen. Ook is er vloerverwarming.

Vrije uitloop niet ter discussie

De eigen afzet van eieren heeft bij Van Weperen de laatste jaren een vlucht genomen. Het pluimveebedrijf is een erkend pakstation geworden. De ondernemers verkopen intussen 5% van het totale aantal eieren in eigen beheer. Hun eitjes worden via verschillende afzetkanalen verkocht en liggen onder meer in het schap bij de plaatselijke Albert Heijn.

De ondernemers ontwerpen hun eigen eierdoosjes. Tijdens de recente ophokplicht worden hun vrije-uitloopeieren na zestien weken afgewaardeerd tot scharrelei. De pluimveehouders besluiten een nieuw doosje in gebruik te nemen. Daarop staan kippen in de overdekte uitloop afgebeeld, passend bij de situatie op dat moment. De pluimveehouders zien het niet zitten om alle bestaande doosjes van stickers te voorzien en willen open en eerlijk zijn richting de consument. “We hebben toen 22.000 nieuwe doosjes besteld. Die kostten € 0,20 per stuk”, vertelt Sierd van Weperen.

Het loopt gewoon goed en het is mooi om de kippen buiten te zien lopen

De ondernemers gaan ondanks de vogelgriepuitbraken van de afgelopen jaren vol overtuiging door met het houden van vrije-uitloopkippen. “We hebben fors geïnvesteerd in dure uitloopgrond en willen dat graag terugverdienen.” Ook voor de volgende generatie staat vrije uitloop niet ter discussie. “Het loopt gewoon goed en het is mooi om de kippen buiten te zien lopen”, zegt William van Rozen. “De buitenuitloop past bij ons verhaal en de manier waarop wij willen ondernemen”, vult Jessica van Weperen aan.

De ondernemers prijzen hun eierafnemer Interovo voor het betalen van een voertoeslag na het uitbreken van de oorlog en het doorbetalen van de vrije-uitlooptoeslag.

Lees verder onder foto


Beide locaties in een beeld, met op de voorgrond het leghennenbedrijf. Via een eigen betonpad kunnen de ondernemers naar het vleeskuikenbedrijf.

Groene energie

Als jonge ondernemers zetten William van Rozen en Jessica van Weperen zich samen met hun (schoon)ouders in om het bedrijf te optimaliseren en klaar te maken voor de toekomst. Ze hechten waarde aan de productie van groene energie en schaften recent extra zonnepanelen aan. Ook investeerden ze een kleine € 60.000 in een elektrische shovel voor allerhande klussen op het bedrijf.

Zonder opvolgers had ik als ondernemer heel anders in de wedstrijd gezeten

De vleeskuikentak is omgeschakeld naar Beter Leven 1 ster. De bouw van de overdekte uitloopruimtes start in november. De totale investering is naar verwachting zo’n € 500.000. “Zonder opvolgers had ik als ondernemer heel anders in de wedstrijd gezeten”, zegt Sierd van Weperen.

De ondernemers spreken elkaar doorlopend. Iedere maandagochtend hebben ze werkoverleg. De beide generaties zitten behoorlijk op een lijn. Ze denken hetzelfde over de toekomst van het bedrijf – met de blik naar buiten gericht – en houden er bovendien een vrijwel identieke werkwijze op na. William van Rozen houdt niet van rommel en werkt zo mogelijk nog netter en ordentelijker dan zijn schoonvader Sierd van Weperen al doet. Die kan zijn bedrijf op termijn trots en met een goed gevoel overdragen op de volgende generatie.

 

Jessica van Weperen (21) en William van Rozen (24) bereiden zich als jonge ondernemers voor op een toekomst in de pluimveesector. Ze willen de eigen eierafzet uitbreiden. Op Facebook vertellen ze over hun werkzaamheden: Eierautomaat Oosterwolde.

 
 

Inloggen op de ledenportal