Boerderij: Stemming eiermarkt blijft positief

10-11-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt loopt goed door, de markt is vast en (zeer) vriendelijk en schoon, er is goed consumptie van en vraag naar alle soorten en maten eieren. Het prijspeil is hoog en plust elke week nog iets.

De eiermarkt heeft de afgelopen weken weinig veranderingen laten zien. De handel blijkt robuust: eieren vinden vlot hun weg naar de consument, voorraden zijn beperkt, en tegen het einde van de week is de markt vaak volledig ‘schoon’ – er blijft nauwelijks iets over. Dit patroon geldt voor eieren van alle soorten en maten.

De Barneveld-notering, pluste deze week € 0,20 tot € 0,40, zowel bij de kooi-eieren als de scharreleieren, gemiddeld met € 0,29 (vorige week beide +€ 0,21). De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging bij de witte gemiddeld met € 0,07 omhoog (vorige week +€ 0,05) en bij de bruine gemiddeld met € 0,09 (vorige week +€ 0,10).

Duitse Weser-Ems-notering plust

De Duitse Weser-Ems-notering pluste de witte scharreleieren gemiddeld over de vier gewichtsklassen met € 0,07 (vorige week +€ 0,11) en de bruine gemiddeld met € 0,10, net als vorige week. De Duitse kooi-einotering liet de witte met gemiddeld € 0,02 oplopen (vorige week +€ 0,12) en de bruine met gemiddeld € 0,06 (vorige week +€ 0,09).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren trok ook deze week weer flink aan: gemiddeld over de drie noteringsdagen en de vier gewichtsklassen met € 0,60, de hoogste stijging in elf weken.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte, net als in de voorgaande twee weken, met € 0,08 omhoog naar € 10,40 en bij de bruine, net als vorige week, ook met € 0,12 naar € 10,74). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste bij de witte met € 0,08 naar € 11,42 (vorige week +€ 0,08) en bij de bruine met € 0,15 naar € 12,05 (vorige week +€ 0,14). Gezien de toename bij de noteringen die deel uitmaken van de NOP-richtprijs, viel de stijging van de NOP-richtprijs bij sommigen wat tegen. Die hadden een grotere plus van de richtprijs verwacht.

Ter vergelijking: de gemiddelde NOP-richtprijs 62/63 gram was vorig jaar in week 45 voor de witte € 14,83 (-€ 0,12) en voor de bruine € 14,90 (-€ 0,05). Het was het begin van een geringe prijsdaling van enkele weken.

Industrie zal zich melden

De kooplust van de industrie valt volgens de een wat tegen (“de industrie meldt zich weinig”, terwijl volgens de ander de industrie – net als iedereen – meedoet (“ze moet wel”). Bij het huidige prijsniveau koopt de industrie niet meer dan nodig is, maar omdat er weinig voorraad is de verwachting dat de industrie zich ook de komende weken gewoon zullen melden. “Afwachten heeft geen zin, want goedkoper worden de eieren niet.”

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren ging met € 0,01 omhoog naar € 2,06 (vorig week +€ 0,02), die voor kooi-eieren liep met € 0,03 op naar € 1,60 (vorige week +€ 0,01). De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren bleef onveranderd op € 1,80 (vorige week +€ 0,02).

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging omhoog, voor scharreleieren met € 0,020 naar € 1,770 (vorige week +€ 0,027) en voor de kooi-eieren met € 0,012 naar € 1,651 (vorige week +€ 0,021). Ter vergelijking: vorig jaar in week 44 was de NOP-industrienotering voor kooi € 2,304 en voor scharrel € 2,373.

Vriendelijke standvastige markt

De vraag naar eieren is goed, het aanbod lijkt licht te stijgen, maar de extra eieren zijn goed te plaatsen. Bio en vrije uitloop liggen iets lastiger, de afzet loopt wel licht op, maar zit nog niet op het oude peil van voor de ophokplicht. Het koopgedrag van de consument wijzigt slechts langzaam terug naar het duurdere segment eieren.

De Duitse marktanalist spreekt een ‘standvastige markt met vriendelijke neigingen’. En van een ‘constante vraag naar verse tafeleieren, die sterker is dan verwacht’. Knelpunten in de levering van de bestelde hoeveelheden zijn nauwelijks te vermijden. Door het verlies aan koopkracht lijken eieren populairder dan ooit.

De algemene verwachting is dat er de komende weken weinig grote veranderingen zijn te voorzien. De markt blijft vast, de vraag goed en het prijspeil blijft licht doorstijgen.

Prognose eierprijzen: licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal