AgriHolland: Afspraken over RTRS-soja binnen GMP+

21-01-2013

Op 18 januari hebben GMP+ International en de Nederlandse vertegenwoordigers van de Round Table on Responsible Soy Association (RTRS) een overeenkomst voor samenwerking ondertekend. De partijen willen samen de beschikbaarheid van duurzaam geteelde en als zodanig gecertificeerde soja beter beschikbaar krijgen voor verschillende markten. GMP+ International heeft samen met RTRS de nieuwe standaard GMP+ B101 opgezet voor productie en handel van duurzaam geteelde soja. Het belangrijkste doel is om deelnemers aan GMP+ de mogelijkheid te bieden zich binnen één systeem te certificeren zowel voor voedselveiligheidseisen als voor eisen ten aanzien van een verantwoorde productie van voeders. Dat voorkomt overlap en vereenvoudigt de administratieve lasten.

Veel bedrijven die participeren in de sojaketen beschikken al over een GMP+-certificaat op het gebied van voedselveiligheid. Telers van soja beschikken daar niet over. De focus in de overeenkomst tussen GMP+ International en RTRS ligt daarom op de handelsbedrijven en verwerkers van sojabonen. Telers kunnen volstaan met certificering binnen de RTRS.

Binnen het RTRS Massa Balans systeem kan een bedrijf zowel duurzaam geproduceerde soja als soja die niet als zodanig is gecertificeerd verwerken en verhandelen. Via een administratief systeem dient de onderneming aan te tonen dat de verhouding tussen de ingekochte hoeveelheid en verwerkte en afgeleverde hoeveelheid verantwoord geproduceerde soja klopt. In deze opzet bestaat er niet voor elke afzonderlijke partij de garantie dat het om duurzaam geteelde soja gaat. Binnen het RTRS Gesegregeerd systeem wordt door een deelnemer elke partij RTRS-soja en niet gecertificeerde soja exact gescheiden gehouden.

bron: GMP+ International, 18/01/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal