Boerderij: Vogelgriep treft legbedrijf in Putten

04-12-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij een pluimveebedrijf in Putten (Gld.) is zaterdag vogelgriep vastgesteld. De 110.000 leghennen zijn geruimd. Het is de tweede grote uitbraak van HPAI dit najaar. Op 11 november werd een legbedrijf in Renswoude (U.) getroffen.

In een zone van één kilometer rond het besmette bedrijf liggen twee andere bedrijven. Deze bedrijven worden gescreend, bemonsterd en gemonitord op vogelgriep, maar niet meer preventief geruimd zoals tot september gebruikelijk was. Toen maakte minister Piet Adema bekend van dat beleid af te stappen.

Ook pluimveeslachterijen in de zone

Binnen de 3-kilometerzone liggen tien pluimveebedrijven, die ook worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometerzone liggen nog eens 82 andere bedrijven. Ook die worden getroffen door het vervoersverbod. In de bewakingszone zijn bovendien drie pluimveeslachterijen gevestigd: Van de Bor in Nijkerk, Tomassen Duck-To in Ermelo en 2 Sisters Storteboom in Putten. Er zijn corridors ingesteld om de aanvoer van slachtdieren naar deze slachterijen mogelijk te maken. Hoe die lopen is te raadplegen in de dierziektenviewer van RVO.

Sinds 14 november is er weer een landelijke ophok- en afschermplicht van kracht.

 
 

Inloggen op de ledenportal