Boerderij: Gerechtshof verlaagt straffen fipronil-affaire

04-12-2023

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

De twee eigenaren van Chickclean en Chickfriend hoeven niet opnieuw de cel in voor reiniging van pluimveestallen met de verboden stof fipronil.

Het Gerechtshof in Arnhem heeft ze in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten. Ook krijgen ze een taakstraf van 200 uur.

In april 2021 waren de eigenaren van de met elkaar verweven bedrijven veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Het Gerechtshof heeft die straf in hoger beroep nu dus verlaagd. Het Gerechtshof hield er bij het vonnis rekening mee dat het proces in eerste aanleg en het hoger beroep zo lang hebben geduurd. Bovendien heeft de vele media-aandacht voor de fipronil-affaire nadelige gevolgen gehad voor de verdachten. Het Gerechtshof legt daarom een gevangenisstraf op van 180 dagen waarvan 117 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van één jaar. Het onvoorwaardelijke deel is gelijk aan het voorarrest.

Grote gevolgen

In 2016 en 2017 hebben 283 pluimveehouders hun stallen door de bedrijven laten behandelen tegen bloedluis met een middel dat de verboden stof fipronil bevatte. De gevolgen waren groot. Miljoenen kippen moesten worden gedood en tientallen miljoenen eieren vernietigd. Bovendien moesten honderden bedrijven langere tijd de productie stil leggen.

 
 

Inloggen op de ledenportal