Boerderij: Eiermarkt komt in kerststemming

08-12-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Eieren waren ook deze week (week 49) weer veel gevraagd. De retail kocht vooruitlopend op de kerstverkopen stevig in. Het eieraanbod is krap genoeg om aan de vraag te voldoen. Dat geldt voor alle soorten eieren. De eieren zijn prima te plaatsen en eierhandelaren kunnen ze vlot kwijt, hoeven niet veel te bellen.

De aanhoudende vraag had deze week slechts beperkt invloed op de prijs. De noteringen maakten een pas op de plaats, zoals bijvoorbeeld Barneveld bij alle gewichten scharrel- en kooi-eieren, of liepen nog ietsjes op. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging licht omhoog, gemiddeld met € 0,09 bij de witte (vorige week +€ 0,10) en met € 0,05 bij de bruine (vorige week +€ 0,14).

Noteringen reageren beperkt op aanhoudende vraag

De Duitse Weser-Ems-notering pluste de witte scharreleieren gemiddeld over de vier gewichtsklassen met slechts € 0,03 (vorige week +€ 0,14) en de bruine gemiddeld met € 0,06 (vorige week +€ 0,10). De Duitse kooi-einotering liet de witte onveranderd en pluste de bruine met gemiddeld € 0,03.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren liep deze week licht op met, net als vorige week, € 0,10, gemiddeld over de vier gewichtsklassen.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,06 omhoog naar € 10,76 (vorige week +€ 0,12) en bij de bruine met € 0,04 naar € 11,10 (vorige week +€ 0,08). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste bij de witte met € 0,08 naar € 11,84 (vorige week +€ 0,13) en bij de bruine met € 0,06 naar € 12,61 (vorige week +€ 0,09).

Ter vergelijking: de gemiddelde NOP-richtprijs 62/63 gram was vorig jaar in week 49 voor de witte € 14,87 (+0,14) en voor de bruine € 15,07 (+0,01).

Kooppatroon anders dan gebruikelijk

De eierverwerkende industrie deed ook deze week weer lekker mee. Het kooppatroon van de verwerkers was dit najaar heel anders dan gebruikelijk, veel vlakker, terwijl een piek in de aankopen in oktober en november normaal was. De verwachting is dat de vraag van de industrie na volgende week een stuk zal terugvallen. De laatste weken van het jaar zijn altijd een stuk rustiger, ook bij de afnemers van de eiproducten. Onder meer voor revisie en onderhoud van machines.

Het aanbod van kooi-eieren liep vorige week en deze week op. “Kooi werd vanuit meerdere hoeken aangeboden”, zegt een handelaar-verwerker.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen gingen beide met € 0,01 omhoog, die voor OKT-scharreleieren naar € 2,12, die voor kooi-eieren naar € 1,62. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren bleef voor de vijfde week op rij onveranderd € 1,80.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging omhoog, voor scharreleieren met € 0,008 naar € 1,830 (vorige week +€ 0,015) en voor de kooi-eieren met € 0,004 naar € 1,671 (vorige week +€ 0,001).

Ter vergelijking: vorig jaar in week 49 was de NOP-industrienotering voor scharrel € 2,379 (+€ 0,021) en voor kooi € 2,314 (+€ 0,004).

Geen ei blijft staan

Alle soorten eieren zijn veel gevraagd, van basis-scharrel tot BLk, vrije uitloop, bio en OKT. De retail komt al aardig in kerststemming en zal ook volgende week stevig inkopen. Dat de vraag van de industrie vanaf volgende week naar verwachting zal teruglopen, past mooi bij de oplopende vraag van de retail, want de gevraagde eieren zijn voor een deel uitwisselbaar.

Het aanbod kan de vraag net aan bijbenen. De schappen blijven gevuld en bij pakstations zal geen ei blijven staan, zo is de verwachting voor de komende weken. “Eigenlijk een ideale situatie”, zegt een handelaar. “Alles loopt goed weg, tegen mooie prijzen.”

Ook in Duitsland is de eindejaarsspurt ingezet en zijn er nauwelijks eieren beschikbaar om aan de behoefte te voldoen. Eieren zijn schaars op de vrije markt. Alles wat beschikbaar is, loopt via de vaste kanalen weg, meldt en Duitse marktanalist. “Als je ze moet kopen, is het uiterst moeilijk om de juiste eieren te vinden. Er is nauwelijks bereidheid tot verkoop. In eerste instantie zal iedereen zo goed mogelijk aan zijn eigen verplichting voldoen. En dat is voor bijna niemand mogelijk.”

De verwachting is dat de stabiele markt nog wel enige tijd zal aanhouden.

Prognose eierprijzen: licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal