Boerderij: Kerstpiek eiermarkt voorbij

15-12-2023

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De vraag naar eieren blijft hoog met kerst in zicht. Deze week zagen we lichte prijsstijgingen en een krap aanbod, wat zowel de retailmarkt als de industrie beïnvloedde.

Eieren waren deze week (week 50) erg in trek. Handelaren verkochten hun eieren snel en hadden aan het eind van de week geen voorraad meer. Retailbestellingen lagen anderhalve week hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Supermarkten willen met kerst genoeg eieren hebben, in tegenstelling tot de tekorten met Pasen. Ondanks de krappe beschikbaarheid voldeden de eierenvoorraden aan de vraag.

Door de sterke vraag stegen de eiernoteringen licht. In Barneveld stegen de prijzen van de drie lichtste gewichtsklassen met € 0,05 en de vier zwaardere klassen met € 0,10. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren verhoogde de prijzen voor witte eieren met gemiddeld € 0,03 en voor bruine eieren met € 0,09.

Duitse Weser-Ems-notering

De Duitse Weser-Ems-notering verhoogde de prijzen voor witte scharreleieren met gemiddeld € 0,06 en voor bruine eieren met € 0,03. De kooi-ei prijzen stegen ook, met witte eieren € 0,09 hoger en bruine eieren € 0,05 hoger.

In Frankrijk steeg de Rungis-notering voor kooi-eieren met € 0,15, over alle gewichtsklassen gemeten. De NOP-richtprijs voor witte eieren steeg met € 0,03 naar € 10,79 en voor bruine eieren met € 0,10 naar € 11,20. Voor scharreleieren van 62/63 gram steeg de NOP-richtprijs voor witte eieren met € 0,04 naar € 11,88 en voor bruine eieren met € 0,07 naar € 12,68.

Vergeleken met vorig jaar waren de prijzen in week 50 voor witte eieren € 15,13 en voor bruine eieren € 15,15. De eierverwerkende industrie was deze week rustig. Ze hadden genoeg voorraad en kochten weinig bij. Hierdoor was er weinig handel naar de verwerkers.

Meer tweede keus eieren beschikbaar

Omdat meer eieren via pakstations naar de tafeleimarkt gingen, was er minder aanbod voor de industrie. Er waren echter meer tweede keus eieren beschikbaar. De lagere vraag van de industrie leidde tot stabiele prijzen. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen voor OKT-scharreleieren stegen met € 0,01 naar € 2,13, terwijl die voor kooi-eieren onveranderd bleven op € 1,62. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren bleef op € 1,80.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren bleef voor scharreleieren € 1,830 en daalde voor kooi-eieren met € 0,002 naar € 1,669. Alle soorten tafeleieren, vooral de luxere soorten, waren in trek. Deze luxere eieren, vooral bio en vrije uitloop, zijn meer gevraagd voor kerst.

Drukte bij pakstations

Volgens een Duitse marktanalist is er een krappe aanvoersituatie voor verse consumptie-eieren in Duitsland. Vooral bij vrije uitloop en biologische eieren zijn er knelpunten. Pakstations zijn bijna elke dag leeg en afhankelijk van dagelijkse verse productie. Er zijn niet genoeg KAT-gecertificeerde OKT-eieren voor de huidige vraag. De productievolumes van OKT-eieren kunnen piekverkopen niet aan en verbetering is niet te voorzien.

De komende weken blijven druk voor pakstations. De vraag is minder na kerst, maar ze moeten het aanbod in minder werkdagen aanvoeren en verwerken. Voor de losse handel liggen enkele moeilijke weken in het verschiet.

Prognose eierprijzen: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal