AgriHolland: Hoogpathogene aviaire influenza type H7 bij wilde eenden in Denemarken

22-01-2013

In Varde, een gemeente in het zuiden van Denemarken, is bij 5 wilde eenden een hoogpathogene variant van Aviaire Influenza van het type H7 vastgesteld. Omdat het in het wild levende vogels betreft, zijn op basis van de EU- en OIE-bepalingen geen verdere maatregelen nodig. Denemarken heeft die ook niet genomen en Denemarken behoudt, ondanks de gevonden besmetting, de AI-vrije status.

De eenden zijn op 14 januari geschoten en een pool met materiaal van vijf eenden is vervolgens door het Deense nationale veterinaire instituut onderzocht. Op 18 januari is bekend geworden dat het om een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus van het type H7 gaat. Het betreft een subklinische infectie.

Het is opvallend dat bij een eenden hoog pathogene vogelgriep is vastgesteld omdat dit vrijwel uitsluitend bij pluimvee voorkomt en niet bij in het wild levende vogels. De gevonden besmetting geeft aan dat in het wild levende vogels ook een gevaar voor de bedrijfsmatige pluimveehouderij vormen. Hoewel niet bekend is in hoeverre de besmetting ook verspreid is naar andere wilde eenden of naar andere in het wild levende vogels, is in elk geval duidelijk dat er hoog pathogeen vogelgriepvirus in Denemarken circuleert.

Iedereen die contacten onderhoudt met de Deense pluimveesector wordt verzocht de nodige voorzichtigheid in acht te nemen en ervoor te zorgen dat geen virus naar Nederland wordt versleept.

bron: KNMvD, 21/01/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal