Boerderij: De eiermarkt is schoon leeg

22-12-2023

Eieren waren deze week (week 51) net als in de voorgaande weken, goed gevraagd. Dat gold voor alle soorten, vooral OKT-eieren. Er waren al amper voorraden en die werden deze week ook niet gevormd. Want eieren die deze week bij handelaren binnenkwamen, gingen direct weer weg naar een afnemer.

Bij de pakstations was het weinig anders. Alle eieren konden worden geplaatst. Een handelaar vertelde vrijdag voor kerst leeg te zijn, écht leeg. “Als ik eerder wel eens zei dat ik leeg was, had ik soms nog wel honderd pallets staan, maar nu ben ik écht leeg.”

De vlotte afzet vraag leidde tot lichte verhogingen van de Nederlandse eiernoteringen. Zo noteerde Barneveld de kooi-eieren gemiddeld € 0,07 en de scharreleieren gemiddeld € 0,17 hoger. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging bij de witte omhoog met gemiddeld € 0,04 en bij de bruine met gemiddeld € 0,05.

Duitse Weser-Ems-notering

De Duitse Weser-Ems-notering bleef bij de scharreleieren onveranderd, net als bij de bruine kooi-eieren. De Duitse notering van de witte kooi-eieren ging met € 0,03 omhoog, gemiddeld over de vier gewichtsklassen.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren liep deze week dinsdag met € 0,05 op en donderdag met € 0,10.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,01 omhoog naar € 10,80 (vorige week +€ 0,03) en bij de bruine met € 0,10 naar € 11,30 (vorige week ook +€ 0,10). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste bij de witte met € 0,03 naar € 11,91 (vorige week +€ 0,04) en bij de bruine met € 0,08 naar € 12,76 (vorige week +€ 0,07).

Industrie liep aardig door

De eierverwerkende industrie deed deze week mondjesmaat mee, al zijn er ook geluiden dat de industrie deze week aardig bleef doorkopen. Normaal is de industrie in deze periode van het jaar rustig op de vrije markt en kunnen de verwerkers hun productie dekken met de vaste aanvoer.

De industrienoteringen waren stabiel tot licht dalend. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen voor OKT-scharreleieren bleef € 2,13, die voor kooi-eieren bleef € 1,62. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren bleef voor de zevende week op rij onveranderd € 1,80.

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,01 omlaag naar € 1,820 (vorige week onveranderd) en daalde voor kooi-eieren met € 0,003 naar € 1,666 (vorige week -€ 0,002).

Drukte bij pakstations

Eierhandelaren en pakstations voorzien volgende week een drukke week. Met veel aanvoer (“een berg eieren”) op woensdag om de eierproductie van het lange kerstweekend op te halen en te verwerken. Ook moeten ze op de weinig werkdagen volgende week flink uitleveren, want de week erna telt ook een werkdag minder en supermarkten willen daarop vooruitlopend hun aanvoer op afstemmen. Het is natuurlijk de vraag of alle eieren besteld voor de Kerst ook daadwerkelijk allemaal zijn verkocht.

Van de eiproductenindustrie wordt in de laatste week van het jaar weinig activiteit verwacht.

Uitdaging is prijs vasthouden

Volgens een Duitse marktanalist lag de eierverkoop in Duitsland ruim boven verwachting. Open plekken in het eierschap zijn niet uit te sluiten, vooral door een tekort aan vrije uitloop en biologische eieren. Vooralsnog valt geen grote verlichting te verwachten, althans niet op de korte termijn. Bovendien worden er bij onze oosterburen voortdurend gevallen van vogelgriep gemeld.

Een Nederlandse pakstationhouder zei dat de eiersector “top het jaar uitgaat”, doelend op het hoge prijsniveau. Hij voegde eraan toe dat dit hoge prijsniveau vasthouden dé uitdaging in het eerste kwartaal van 2024 wordt. Een andere eierhandelaar onderschreef dit. Volgens hem lijkt de prijs, ondanks het krappe aanbod, een maximum te hebben bereikt. “Men heeft veel moeite om meer te betalen.”

Prognose eierprijzen: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal