Pluimvee Landsbond: Nieuwe haard ontdekt van HPAI op kalkoenhouderij in Alveringem

03-01-2024

In West-Vlaanderen, ditmaal in Alveringem, is er een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. De betrokken kalkoenhouderij ligt in de bewakingszone, die vorige week werd afgebakend naar aanleiding van een uitbraak in Warhem, Noord-Frankrijk. De ca. 25.000 vleeskalkoenen van het bedrijf worden vandaag geruimd.

 

Rond de haard worden de gebruikelijke beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) afgebakend. Deze omvatten bijna de volledige bewakingszone Warhem en vallen deels op Frankrijk. De zone bewakingszone Warhem zal dan ook gefuseerd worden met de nieuwe zones Alveringem. In deze nieuwe zones liggen er een 40-tal pluimveebedrijven.

 

Er is eveneens een zeer minieme overlap met de bewakingszone Diksmuide, maar zonder dat er pluimveehouderijen betrokken zijn. Dit betekent ook dat de vooropgestelde timing voor de zones Diksmuide voorlopig behouden blijft.

 

In de nieuwe zone worden vanaf vrijdag 29/12 derogaties van kracht voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren. Voor de bedrijven die al in de zone Warhem lagen, blijven de derogaties, die gisteren werden geactiveerd voor slachtpluimvee en broedeieren, verderlopen.

 

De besmetting toont nogmaals dat de virusdruk in ons land, en in het bijzonder in de Westhoek, erg hoog is en dat we ondertussen in dezelfde ongunstige omstandigheden zijn terechtgekomen als zowat een jaar geleden. Het strikt respecteren van alle preventieregels en van de bioveiligheid is dan ook nog steeds uitermate belangrijk.

 

Tekst: Pluimvee/FAVV – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Alle categorieën

 
 

Inloggen op de ledenportal