Boerderij: Nieuwe jaar gaat in met lichte daling eierprijs

05-01-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was ook in de eerste week van het nieuwe jaar vriendelijk. Het is altijd spannend hoe de vraag zal zijn in de eerste week na de feestdagen. Maar het lijkt erop dat eieren deze week goed werden gevraagd en vlot wegliepen.

Wellicht is het beeld wat vertekend doordat bestellingen door de retail gebaseerd zijn op wat er langs de kassa gaat. Wordt er veel verkocht, dan wordt er ook veel besteld. Maar of hetgeen besteld is ook (al direct) wordt verkocht, is maar de vraag. Dat zal pas de komende weken duidelijk worden.

Zoals gebruikelijk aan het begin van het nieuwe jaar gingen de noteringen deze week iets achteruit. Barneveld liet de notering voor alle scharreleieren en voor bijna alle kooi-eieren met € 0,05 dalen. De twee zwaarste gewichten kooi-eieren gingen met € 0,10 omlaag. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren hield de prijzen van de bruine XL- en L-eieren vast, maar noteerde alle andere gewichtsklassen lager, de witte met gemiddeld € 0,07, de bruine met gemiddeld € 0,04.

Franse Rungis-notering iets hoger

Ook de Duitse Weser-Ems-notering noteerde vrijwel alle gewichtsklassen lager, op de witte S scharreleieren, de witte XL- en S-kooi-eieren en de bruine S-kooi-eieren. Gemiddeld over alle gewichtsklassen gingen de scharreleieren omlaag met € 0,04 (wit) en € 0,08 (bruin) en de kooi-eieren met € 0,06 (wit) en € 0,09 (bruin).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde op de eerste noteringsdag (dinsdag) iets hoger en daarna gelijk. Gemiddeld over de week en over de vier gewichtsklassen betekende het een plusje van € 0,02 (vorige week +€ 0,07).

De NOP-richtprijs ging deze week weer iets omlaag, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,06 naar € 10,71 (vorige week -€ 0,03) en bij de bruine ook met € 0,06 naar € 11,22 (vorige week -€ 0,02). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram kwam bij de witte op € 11,84 (-€ 0,06, vorige week -€ 0,01) en bij de bruine op € 12,69 (-€ 0,06, vorige week -€ 0,01). Deze prijzen liggen bij kooi € 3,01 en bij scharrel € 2,36 onder die in de eerste week van 2023.


Eierverwerkende industrie terughoudend

De eierverwerkende industrie was deze week terughoudend. Partijen eieren die vele centen onder de NOP-notering werden aangeboden vonden geen koper. Verwerkers die rond kerst en oud en nieuw stillagen, maar wel eieren volgens afspraak eieren geleverd kregen, hadden deze week geen extra aanvoer nodig. Een Duitse marktanalist meldt dat de verwerkende industrie geïnteresseerd blijft in de aankoop van KAT-gecertificeerde OKT-eieren.

De prijsontwikkeling van de noteringen deze week wekte wel enige verbazing. De Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg met € 0,02 naar € 2,14 en ook de NOP-industrienotering voor scharreleieren ging omhoog, zij het met slechts € 0,005 naar € 1,7999. Alle industrienoteringen voor kooi-eieren gingen naar beneden: Weser-Ems met € 0,02 naar € 1,60, de Franse Rungis met € 0,02 naar € 1,74, en de NOP met € 0,004 naar € 1,624.

De NOP-industrienoteringen liggen voor kooi-eieren € 0,677 (-29,4%) en voor scharreleieren € 0,553 (-23,5%) onder het niveau van de eerste week van 2023.

Eiermarkt in balans

De eiermarkt is nog steeds in balans op een boven normaal hoog niveau. Het aanbod is goed en de vraag overwegend ook. Vragende partijen proberen grip te houden, wegens slechte ervaringen met eiertekorten in het recente verleden.

De verwachting is dat er de komende maanden weinig structureel zal veranderen. Na Pasen, in het tweede kwartaal, mogelijk wel. Vogelgriepuitbraken kunnen de markt en het sentiment verstoren.

Prognose eierprijzen: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal