Boerderij: Vogelgriep heeft grote impact

11-01-2024

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

Vogelgriep kan ieder pluimveebedrijf treffen. Een besmetting heeft veel impact, zowel bedrijfsmatig als privé. Sinds afgelopen najaar is het bij de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz mogelijk een verzekering tegen vogelgriepschade af te sluiten.

Het vogelgriepvirus werd afgelopen najaar op vijf plekken vastgesteld, waaronder op twee commerciële bedrijven. Sinds 14 november geldt wederom een algehele ophok- en afschermplicht. Na de besmetting in Putten op 2 december zijn in 2023 geen nieuwe gevallen meer aan het licht gekomen.

Pluimveesector houdt adem in

De pluimveesector houdt de adem in. “Hopelijk blijft het aantal uitbraken beperkt. Natuurlijk schrik je als je hoort dat er toch weer bedrijven besmet zijn geraakt. Dan houd je je hart weer even vast, ook al weet je dat de kans groter is in het najaar”, zo zegt Jacco Wisserhof, voorzitter van de LTO/NOP-kring leghennenhouders en legpluimveehouder in Rhenen (U.).

Wisserhof roept pluimveehouders met klem op de hygiënevoorschriften strikt in acht te nemen. “Dat moeten we als pluimveesector vooral blijven doen en is het enige wat we zelf kunnen doen. Maar het vogelgriepvirus is natuurlijk ook deels ongrijpbaar.”

Vervoerverbod

Eind december is rondom het getroffen bedrijf in Putten een vervoerverbod van kracht. Wisserhof: “Eind december 2023 zijn er geen regio’s die langer dan dertig dagen op slot zitten. Hopelijk blijft dat zo. We hebben eerder meegemaakt dat sommige pluimveebedrijven veel langer op slot zaten. Zij moesten soms erg lang wachten voordat ze hun koppels konden wisselen. Daar is nu gelukkig geen sprake van.”

Tekst gaat door onder foto


LTO/NOP roept pluimveehouders met klem op hygiënevoorschriften strikt in acht te nemen. – Foto: Hans Banus

‘Iedere ruiming is er een te veel’

Het eendenbedrijf van familie Keurhorst in het Gelderse Terwolde werd op 13 november 2020 getroffen door een vogelgriepuitbraak. “Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Pas als je het zelf hebt meegemaakt, weet je hoeveel impact het heeft. Als ik ganzen zie overvliegen dan denk ik meteen aan vogelgriep, zoveel impact heeft het. We doen alles wat in onze macht ligt om een nieuwe besmetting te voorkomen. De stal stond destijds twaalf weken leeg. We zijn gecompenseerd, maar we hebben gevolgschade geleden”, zegt William Keurhorst.

Familie Visscher in het Overijsselse Dalfsen kreeg in de zomer van 2022 te maken met vogelgriep (zie kader Vogelgriep: hectisch en emotioneel). De recente uitbraken van vogelgriep laten Alrik Visscher niet onberoerd. “Het raakt me wel. ‘Shit, er is er weer een’, zo denk je dan. Iedere ruiming is er een te veel. Het is ook niet goed voor de reputatie van de sector. Het is wachten op een vaccin, al moet ik nog maar zien of dat de heilige graal is. Dat moet nog worden bewezen.”

Een goede bedrijfshygiëne stond en staat hoog in het vaandel bij Visscher. Daar is niks aan veranderd. “Toch ben je extra alert. Het kan zo weer gebeuren.”

Verzekeren tegen vogelgriep

Pluimveehouders kunnen zich sinds de herfst van 2023 bij de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz verzekeren tegen vogelgriepschade. Eerder was het mogelijk om dit te doen bij het Duitse R+V. Deze partij is echter gestopt met het aanbieden van nieuwe polissen. Lopende contracten worden gerespecteerd, zo zegt Herman van Welie, onafhankelijk agrarisch adviseur.

Volgens Van Welie bestaat er onder Nederlandse pluimveehouders de nodige interesse om met Allianz in zee te gaan. Sommige ondernemers hebben dit inmiddels al gedaan. Van Welie moet exacte aantallen schuldig blijven. “Allianz hanteert haar eigen voorwaarden voor de verzekering. Pluimveebedrijven worden individueel beoordeeld of ze in aanmerking komen voor een verzekering. Daarbij wordt tevens gekeken naar de ligging en de nabijheid van andere bedrijven”, zegt Van Welie, die als onafhankelijk adviseur wordt ingeschakeld om schades op te nemen.

Volgens Van Welie is het aan ondernemers zelf of zij zich willen laten verzekeren tegen vogelgriepschade. “Kan je bedrijf een vogelgriepbesmetting dragen of komt de continuïteit dan in gevaar? In dat laatste geval is het raadzaam om je te oriënteren en de mogelijke kosten en baten in kaart te brengen.” 
 

Inloggen op de ledenportal