Boerderij: Lichte daling eierprijs zet door

12-01-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was ook in de tweede week van 2024 weinig spannend. Er zijn geen voorraden, wat bij handelaren binnenkomst is vlot weer weg.

De consumptie en de vraag zijn goed, niet meer op kerstniveau, de bestellingen van de retail lopen iets terug. Het is een beeld van vraag en aanbod vergelijkbaar met dat van voorgaande jaren, maar dan op een hoog prijsniveau, weliswaar onder dat van vorig jaar.

De noteringen liepen deze week, net als vorige week iets terug. Barneveld vormde een uitzondering, wat de notering voor de kooi-eieren bleef ongemoeid en alle scharreleieren op de hoogste gewichtsklasse na, gingen met € 0,10 omhoog. Volgens de noteringscommissie was dat deze week de tendens in de markt.

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de prijzen van alle gewichtsklassen witte met € 0,05 dalen, hield de bruine XL en S gelijk en deed er bij de bruine L en M € 0,10 af.

Franse Rungis-notering lager

Ook de Duitse Weser-Ems-notering noteerde alle gewichtsklassen lager, behalve de witte S-scharreleieren. Gemiddeld over alle vier gewichtsklassen gingen de witte scharreleieren met € 0,04 omlaag (vorig week -€ 0,04), de bruine met € 0,11 (vorige week -€ 0,08). De witte kooi-eieren noteerden € 0,10 lager (vorige week -€ 0,06), de bruine gingen met € 0,07 naar beneden (vorige week -€ 0,09).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde op de eerste twee noteringsdagen (dinsdag en donderdag) gemiddeld € 0,11 lager (vorige week over de hele week +€ 0,02).

De NOP-richtprijs ging deze week weer iets omlaag, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,04 naar € 10,67 (vorige week -€ 0,06) en bij de bruine met € 0,05 naar € 11,17 (vorige week -€ 0,06). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram kwam bij de witte op € 11,79 (-€ 0,05, vorige week -€ 0,06) en bij de bruine op € 12,62 (-€ 0,07, vorige week -€ 0,06). Deze prijzen liggen bij kooi € 3,26 en bij scharrel € 2,55 onder die in de tweede week van 2023.

Eierverwerkende industrie laat zich zien

De eierverwerkende industrie was ook deze week terughoudend, maar liet zich zeker zien. Maar was veelal niet bereid de NOP-notering te bieden. Als er hier en daar nog wat eieren over zijn, vinden die gemakkelijk een koper in de verwerkende industrie, zo meldt een Duitse marktanalist.

KAT/OKT-eieren voor de industrie lopen aardig, de vraag vanuit de industrie naar MKT (= met kuikendoden) zwakt af. Kokers en ververs melden zich langzaamaan op de markt om te gaan produceren voor de paasperiode, die dit jaar vroeg valt.

De prijsontwikkeling van de noteringen was deze week niet eenduidig. De Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg met € 0,01 naar € 2,15 (vorig week +€ 0,02), de Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde onveranderd op € 1,74, de overige industrienoteringen daalden; de Weser-Ems kooi met € 0,03 naar € 1,57 (vorige week -€ 0,02), de NOP-industrienotering voor scharreleieren met € 0,010 naar € 1,789 (vorige week -€ 0,005), de NOP-industrienotering voor kooi-eieren met € 0,016 naar € 1,608 (vorige week -€ 0,004).

Eiermarkt in balans

De eiermarkt is nog steeds in balans op een boven normaal hoog niveau. Het aanbod is goed en de vraag overwegend ook. Eieren blijven goed gevraagd. Vooral bio-eieren zijn goed gevraagd en bruine scharrel. De vraag naar MKT-eieren zwakt iets af. Er zijn vrijwel geen voorraden en het is niet te verwachten dat die de komende weken zullen ontstaan. Een handelaar voorziet een (dreigend) tekort aan bruine scharreleieren, nu meer en meer oude bruine koppels die naar de slacht gaan worden vervangen door witte.

Een Duitse marktanalist meldt dat vrije-uitloop- en biologische eieren momenteel nauwelijks verkrijgbaar en op de vrije markt amper te vinden zijn. “De vraag naar deze twee vormen van veehouderij wordt momenteel omschreven als verrassend en uitzonderlijk levendig.”

Voor wie het nog niet wist: sinds 1 januari moeten eieren voor het KAT-certificaat OKT zijn, dus zonder kuiken doden.

Prognose eierprijzen: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal