Boerderij: Vliegende start in luxe etagestal

18-01-2024

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

John Duis beknibbelde niet op de bouw van een luxe etagestal voor 64.000 Beter Leven-hennen (1 ster). Hij investeerde fors in dierenwelzijn, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met torenhoge prijzen op de vrije markt is er ruimte om te investeren in energieopslag.

De etagestal van Duis Scharrelfarm is een lust voor het oog. De fraaie ontvangstruimte valt bij aankomst op het bedrijf meteen op. Zelf moest John Duis aanvankelijk erg wennen aan het bijzondere ontwerp van de architect. “Ik zag het eerst eigenlijk helemaal niet zitten.” Het pluimveebedrijf ligt 1,70 meter hoger dan de openbare weg. Met een nokhoogte van 12 meter was het vanuit esthetisch oogpunt nodig om iets te doen met de voorgevel van de stal. Dat is goed gelukt.

Lees verder onder de foto‘s


John Duis (49) heeft samen met zijn vrouw Odette (50) een legpluimveebedrijf met 90.000 hennen (Beter Leven 1 ster) in twee stallen. Ze hebben een eierautomaat en informeren bezoekers over hun bedrijf. De ondernemers runnen ook een webshop in ijzerwaren, met 8.000 verschillende producten. De twee vaste medewerkers werken beide vier dagen. Duis wil met zijn webshop verhuizen naar het industrieterrein in het dorp. Daar heeft hij bouwplannen.

Ontvangstruimte in luxe etagestal

Via Vencomatic ontvangt Duis regelmatig buitenlandse delegaties. Vanuit de ontvangstruimte kunnen bezoekers een blik werpen op de dieren. In de week voor kerst zijn de kippen 76 weken oud. Ze zitten nog mooi in de veren en het legpercentage is nog altijd ruim 92%. “Onze buitenlandse bezoekers staan versteld van de resultaten en het intacte verenpak van de hennen op deze leeftijd. We merken dat de wereld toch erg geïnteresseerd is wat er in Nederland gebeurt qua ontwikkeling.”


De nieuwe etagestal van Duis Scharrelfarm.

‘Je bouwt luxe etagestal voor tientallen jaren’

Terwijl het bij de eierautomaat een komen en gaan is van klanten – een doosje met tien eitjes kost € 2 – vertelt Duis over zijn beweegredenen om een zeer luxe stal neer te zetten. “Je bouwt zo’n stal voor tientallen jaren. Ik zag het niet zitten om daar op te bezuinigen.”
De ondernemer is vorig jaar overgegaan op Beter Leven 1 ster. Hij sloopte twee oude stallen, bouwde een overdekte uitloop aan de bestaande stal en zette een etagestal neer. Duis: “We zijn in oktober 2021 begonnen met slopen. Een jaar later waren we helemaal klaar.” Het forse project ging niet gepaard met een uitbreiding in dieraantallen. De brandveiligheid nam wel toe. “De verzekeraar beschouwt onze stal als een onbrandbaar object.”


De etagestal is aangesloten op acht wisselaars. Duis werkt met gelijkdrukventilatie volgens het Eco Zero-systeem.

Eco Zero

Duis ventileert zijn stallen op basis van gelijkdruk. Hij koos ervoor om beide stallen uit te rusten met het Eco Zero-systeem van Vencomatic. Zowel de binnenkomende als de uitgaande lucht wordt behandeld. Duis kan ’s winters warmte terugwinnen met het systeem. ’s Zomers heeft hij de mogelijkheid om ermee te koelen. “Ik wil een stabiel stalklimaat. De ventilatie moet gewoon goed zijn. Ik ben niet altijd in de stal en ben ook niet iemand die continu aan de knoppen zit. Ik wil op het klimaatsysteem kunnen vertrouwen.”

De etagestal is aangesloten op acht warmtewisselaars. Naast de andere stal staan nog eens drie wisselaars. De inlaatlucht wordt geconditioneerd. De uitgaande lucht wordt gereinigd, waarbij emissies van fijnstof, ammoniak en geur worden gereduceerd. “De fijnstofreductie is 80%. Daarin hebben we een forse stap gezet.”


De ontvangstruimte biedt bezoekers de gelegenheid om via een raam een blik te werpen op de dieren in de stal.

Spoelwater wordt gedesinfecteerd

De warmtewisselaars worden automatisch gereinigd. Het spoelwater en de condens worden gereinigd via een rietveld. Het water wordt er gefilterd en daarna opgeslagen in een put onder de stal. ’s Zomers wordt het gezuiverde water gebruikt om inkomende lucht mee te koelen. Dat gebeurt met behulp van een lamellenpakket, waarbij de inlaatlucht niet direct in contact komt met het water. “Het gezuiverde spoelwater wordt zekerheidshalve ook nog gedesinfecteerd met uv-licht.”

Duis’ ervaringen met Eco Zero zijn tot dusverre positief. “De stallen zijn kurkdroog. We kunnen met minder ventilatie toe, omdat we geen ammoniak weg hoeven te ventileren.”

Nauwelijks grondeitjes

De ondernemer investeerde in arbeidsgemak, met korte looplijnen en maximale automatisering. “We zijn iedere dag maar 3,5 tot 4 manuren kwijt aan de 90.000 kippen. Dat is inclusief het lopen van twee controlerondes en exclusief eieren inpakken.”

Duis raapt maar heel weinig grondeitjes, gemiddeld zo’n vijftig per verdieping. “In het begin van de ronde investeren we veel tijd om buitennesteieren tegen te gaan. We gaan dan wel vijf keer per dag door de stal om alle grondeitjes snel weg te nemen.” Hij maakt gebruik van handige persluchtslangetjes in de hoeken van de scharrelruimte, om het leggen van eieren op de vloer zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. “Met stalverlichting van Once (Signify) geven we bij de compartimenteringswanden iets ‘kouder licht’. Het risico op mogelijke grondeitjes wordt daardoor fors verminderd.”


Het is een komen en gaan bij de eierautomaat van Duis. Doosjes met tien eieren kosten € 2.

Etagestal met Bolegg Terrace-systeem

De etagestal is evenals de andere stal ingericht met het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. “Het volièresysteem in de andere stal dateert uit 2011, ziet er nog perfect uit en kan nog jaren mee. Met een ander systeem had ik zeker € 1 per kip kunnen besparen, maar ik vind een lange levensduur belangrijk.” Duis koos voor legnesten met een middenband. “Daar heb ik goede ervaringen mee.”

De eieren gaan via het Pegasus-eiertransportsysteem naar het eierlokaal. De Meggsius Count en Control telt de eieren, stuurt automatisch de snelheden van de eierbanden aan en verzamelt data.

De mest wordt ’s nachts automatisch afgedraaid. “Bij overdag afdraaien gingen er kippen op de strooiselschrapers zitten en dat gaf steeds meer problemen. Nu we ’s nachts afdraaien, loopt dat perfect.” De mest wordt gedroogd met een mestdroger van Strocon (rvs-uitvoering).

HyCare

Duis stapte over op het HyCare-concept van MS Schippers. Hij fungeert als praktijkbedrijf. “Het rendement zit wat ons betreft vooral in het einde van de ronde. We verwachten de hennen langer in conditie te houden, met een hogere productie.”

Duis heeft zich ook aangesloten bij Agro Campus Brabant, een netwerk van agrarische bedrijven. “Ook via die weg ontvangen we bezoekers. Dat moet wel behapbaar blijven qua tijd. Voor ons hoort daar ook een verdienmodel bij.”

De ondernemer ziet zijn keuze voor de hypermoderne stal tot dusverre goed uitpakken. “Technisch draait het perfect. Als ik het over moest doen, dan zou ik deze stal zo weer bouwen.” Over de precieze bouwkosten per kip laat hij zich niet uit.


Duis zette maximaal in op arbeidsgemak en automatisering. De palletiseerrobot in het eierlokaal is daar een mooi voorbeeld van.

Florerende markt

Financieel gezien heeft Duis geen klagen over de eerste ronde. Hij profiteerde volop van de florerende eiermarkt en maakte een vliegende start. Het maken van een vaste prijsafspraak was aanvankelijk een voorwaarde om gefinancierd te worden. Duis is blij dat hij van de bank groen licht kreeg om het anders te doen. “We zitten op de vrije markt. Dat loopt heel goed. We hebben de nieuwe stal gelukkig op een perfect moment in gebruik genomen.”

De vliegende start zorgt voor investeringsruimte. Duis investeerde recent in energieopslag. Hij heeft 2.300 zonnepanelen. De energieopslag biedt hem de mogelijkheid om met de zelf opgewekte stroom op de juiste momenten te handelen op de verschillende energiemarkten.

 
 

Inloggen op de ledenportal