Boerderij: Eierprijs brokkelt iets af, leidt tot enig onbegrip

19-01-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eieren bleven ook in deze derde week van 2024 goed gevraagd. Net al in de voorgaande weken is er sprake van een goede, gezonde en stevige markt met een goede consumptie. Na de kerst was er, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, amper terugval in de vraag. De bestellingen blijven op peil. Het aanbod wordt ‘mooi opgenomen door de markt’.

Eieren worden bij de boer vaak opgehaald, per keer soms maar een paar pallets. Een teken dat de pakstations weinig voorraad hebben. En van een goede markt.

De prijs brokkelde deze week weer iets af, wat niet voor iedereen nodig en begrijpelijk is. De lichte achteruitgang in de prijs, op een nog steeds ‘belachelijk’ hoog niveau, deed zich voor in zowel Nederland als Duitsland. Maar bleef beperkt. Barneveld vormde weer een uitzondering, door de kooi-eieren te laten zakken (met gemiddeld € 0,07; vorige week onveranderd), maar de scharreleieren te laten stijgen (met gemiddeld € 0,03 cent; vorige week +€ 0,10). Die prijsverhoging heeft te maken met een tekort aan ‘gewone’ scharreleieren.

NOP-richtprijs lager

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de prijzen van de witte XL- en L-eieren ongemoeid en noteerde de bruine XL € 0,05 hoger. Gemiddeld over alle gewichtsklassen daalde de AGI voor zowel de witte als de bruine scharreleieren met € 0,04.

De Duitse Weser-Ems liet de S-scharreleieren onveranderd, maar noteerde de witte en de bruine scharreleieren over alle gewichtsklassen beide gemiddeld € 0,02 lager. Bij de kooi-eieren bleven de bruine L- en M-eieren gelijk, maar ging er bij de andere gewichtsklassen iets af, gemiddeld over alle gewichtsklassen bij de witte -€ 0,04 omlaag (vorige week -€ 0,05) en bij de bruine -€ 0,06 (vorige week -€ 0,07).

De Franse Rungis ging ook omlaag, over de eerste twee noteringsdagen gemiddeld met meer dan € 0,20.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,04 omlaag naar € 10,63 (vorige week -€ 0,04) en bij de bruine met € 0,02 naar € 11,15 (vorige week -€ 0,05). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram kwam bij de witte op € 11,76 (-€ 0,03, vorige week -€ 0,05) en bij de bruine op € 12,60 (-€ 0,02, vorige week -€ 0,07). Deze prijzen liggen bij kooi € 3,30 en bij scharrel € 2,58 onder die in de derde week van 2023. Het prijsniveau was toen nóg hoger dan nu als gevolg van krap aanbod door AI-uitbraken.

Eierverwerkende industrie blijft kopen

De eierverwerkende industrie blijft kopen en doet volgens sommigen ‘goed mee’, maar krijgt ook aanbod uit ‘goedkopere’ landen. De markt voor non-KAT is slecht, die voor KAT/OKT is krap. Het aanbod kooi is voldoende.

De kokers/ververs verhogen hun productie vooruitlopend op een vroege Pasen. Zij hebben daar sorteerbare tafeleieren voor nodig, vrijwel uitsluitend witte, voor Duitsland KAT/OKT.

De Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg met € 0,01 naar € 2,16 (vorig week ook +€ 0,01), die voor kooi-eieren noteerde onveranderd op € 1,57 (vorige week -€ 0,03), de Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met € 0,04 naar € 1,70 (vorige week onveranderd).

De NOP-industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,013 omlaag naar € 1,776 (vorige week -€ 0,010), de NOP-industrienotering voor kooi-eieren daalde met € 0,026 naar € 1,582 (vorige week -€ 0,016).

Te weinig biologische eieren

De eiermarkt is nog steeds in balans op een boven normaal hoog niveau. Het aanbod is goed en de vraag overwegend ook. Eieren blijven goed gevraagd. Vooral bio-eieren zijn goed

De algemene verwachting is dat de tafeleimarkt zeker tot aan Pasen goed blijft. Dat zou dan gelden voor de vraag én de prijs. Na Pasen zal de markt zich op een ander prijsniveau instellen. Het valt allemaal te bezien.

Volgens een Duitse analistist is de productie van biologische eieren te laag om aan de huidige vraag te voldoen. Op de vrije markt zijn deze eieren niet te vinden. De vraag naar deze eieren is weer aangetrokken, heel anders dan een tijdje geleden toen de vraag naar bio-eieren sterk terugliep als gevolg van gedaalde koopkracht.

Prognose eierprijzen:  stabiel tot licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal