Boerderij: Nieuwe voorzitter Blij met een Ei: ‘Voor elke wens is er een ei’

21-01-2024

Redactie

Aart Van Cooten

freelance redacteur

De Brabantse legpluimveehouder Frank Rooijakkers is de nieuwe voorzitter van Stichting Blij met een Ei. Vol enthousiasme gaat hij aan de slag. “Dit is een positieve club, gedragen door de hele legpluimveeketen. Daar krijg ik energie van.” Zijn belangrijkste boodschap: een ei is gezond en draagt daarom bij aan een verantwoorde voeding.

Op de website van Stichting Blij met een Ei staat waar het bij deze organisatie in essentie om gaat. Namelijk: ‘bevordering van een duurzame en economisch sterke legpluimveesector, gebaseerd op de wensen uit de maatschappij’. De nieuwe voorzitter, pluimveehouder Frank Rooijakkers uit Asten (N.-Br.), vindt dat wel een mooie volzin. “Goed geformuleerd.” Als hij het bestaansrecht van Blij met een Ei nog kernachtiger moet formuleren, zegt hij: “Wij zijn een pr-club. Blij met een Ei promoot het ei en onze sector. In die volgorde. Het ei staat op 1.”

De stichting zocht een nieuwe voorzitter na het vertrek van Hugo Bens en vroeg Rooijakkers om de hamer over te nemen. “Ik was vereerd, zei ja en toen was het snel beklonken. Ik vind het een eer om deze rol te mogen vervullen. Dit is een positieve club, gedragen door de hele legpluimveeketen. Daar krijg ik energie van.”

Leghennen op drie locaties

Hij heeft samen met zijn vrouw Marion leghennen op drie locaties en nog een vermeerderingsbedrijf met vleeskuikenouderdieren. Qua bedrijfsgrootte is zijn onderneming bovengemiddeld, maar daar hoor je hem niet over. Hij is tien jaar ondernemer en continu bezig geweest om het bedrijf te ontwikkelen. “Ik ben een manager, kijk naar de cijfers, wil elke dag verbeteren. Dat vind ik het leuke van het ondernemerschap. Dat doe ik met kippen, heel fascinerende dieren. Mooi toch?”

Naast zijn vrouw – die fulltime actief is in het bedrijf – heeft hij drie medewerkers in dienst. “Drie dames, zonder hen kunnen we dit natuurlijk niet rond zetten. Ons bedrijf staat als een huis, het heeft inmiddels zijn volwassen vorm en dus heb ik wat meer tijd voor andere dingen, zoals stichting Blij met een Ei.”

Besturen vindt hij een aangename bezigheid. Hij deed dat eerder al binnen de landbouworganisatie ZLTO. “Mijn gezin staat op 1, ons bedrijf op 2 en besturen op 3. Ik houd niet van sporten, maar wel van overleggen. Bestuurswerk verbreedt mijn horizon, zo blijf ik op de hoogte van wat er speelt in onze sector. Dat geldt helemaal voor Blij met een Ei. Daar is de hele keten bij betrokken, pluimveehouders, voerfabrikanten en eierhandelaren en alles wat daar tussen zit. Ze betalen mee, brengen ideeën in én voeren uit. In zo’n positieve club wil ik wel een tijdje meewerkend voorman zijn.”

Ei bomvol vitaminen en mineralen

Zijn belangrijkste boodschap: een ei is gezond en draagt bij aan een verantwoorde voeding. “Het is nog niet heel lang geleden dat doktoren riepen dat je niet te veel eieren moest eten, vanwege het cholesterolgehalte. Dat verhaal is achterhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er geen verband is tussen consumptie van eieren en hart- en vaatziekten. Een ei is gezond, het zit bomvol vitaminen en mineralen, is koolhydraatarm en suikervrij. En is lekker. Dat bazuinen we rond met Blij met een Ei.”

Daarvoor kun je het best als pr-club aanwezig zijn op plekken waar veel consumenten zijn. “Dat doen we dan ook. In het museum Corpus in Oegstgeest hebben we een informatiehoek over kippen en eieren ingericht, we leveren eieren voor het Nationaal Schoolontbijt op basisscholen en we delen gekookte eieren uit aan de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. Dat laatste doet een groep pluimveehoudsters onder de naam mmmEggies. Zij werken nauw met ons samen.”

 

‘Pluimveesector moet meebewegen’

Rooijakkers is optimistisch over de sector. “De consumptie van pluimveeproducten neemt nog steeds toe. Daar draagt de stichting trouwens ook aan bij. Maar toch, het houden van dieren staat in de samenleving ter discussie. Niet bij iedereen, maar de kritiek op de veehouderij klinkt steeds harder. We moeten er samen wel voor zorgen dat we bestaansrecht houden.”

De sector moet daarom meebewegen, zegt hij. “Dat doen we ook, kijk maar in het eierschap in de supermarkt. Je vindt daar allerlei soorten eieren, de sector speelt met vernieuwende concepten in op de veranderende wensen van consumenten. Voor elke wens is wel een ei beschikbaar. De sector staat echt niet stil.”

 
 

Inloggen op de ledenportal