Boerderij: Eierprijs: plusjes en minnetjes

26-01-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eieren bleven ook in deze laatste week van januari goed gevraagd. De markt is gezond, de consumptie en vraag goed, het aanbod net voldoende, van sommige kwalificaties, bio en OKT, aan de krappe kant.

De verwachting was dan ook dat de prijs zou stabiliseren of misschien licht zou dalen. Dat kwam aardig uit, hoewel de noteringen deze week geen eenduidig beeld lieten zien. Barneveld liet de kooi-eieren gemiddeld met € 0,14 zakken (vorige week -€ 0,07) en noteerde de eieren weer hoger: + € 0,04 (vorige week +€ 0,03).

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de prijzen van de witte net als vorige week gemiddeld met € 0,04 zakken en bruine met € 0,05 (vorige week -€ 0,04). De prijsdaling wekte bij sommigen enige verbazing, gezien de Duitse noteringen, anderen vinden de ‘prijscorrectie’ niet vreemd.

NOP-richtprijs gelijk bij de witte

De Duitse Weser-Ems liet de OKT-scharrelnotering voor de witte gemiddeld met € 0,02 stijgen (vorige week -€ 0,02) en noteerde de bruine € 0,11 hoger (vorige week -€ 0,02). De Duitse kooi-einotering ging zowel bij de witte als de bruine gemiddeld met € 0,01 omhoog (vorige week wit -€ 0,04 en bruin -€ 0,06).

De Franse Rungis ging ook omlaag, gemiddeld over de drie noteringsdagen en de gewichtsklassen met € 0,29 (vorige week -€ 0,22).

De NOP-richtprijs bleef gemiddeld over alle gewichten bij de witte gelijk op € 10,63 (vorige week -€ 0,04) en ging bij de bruine met € 0,02 omhoog naar € 11,17 (vorige week -€ 0,02). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met € 0,01 omlaag naar € 11,75 (vorige week -€ 0,03) en bij de bruine met € 0,04 omhoog naar € 12,64 (vorige week -€ 0,02). Deze prijzen liggen bij kooi € 3,31 en bij scharrel € 2,56 onder die in de vierde week van 2023.

Alle ketenpartijen doen mee

Deze week deden alle partijen in de keten mee, de brekers en andere eierverwerkers zoals kokers en pellers. Dat zorgde mede voor de stevige basis in de markt. Hoewel de verwerkersindustrie vaak onder de noteringsprijs biedt. Volgens een Duitse marktanalist zijn voor Pasen nog veel hoogwaardige, kookbare en kleurbare eieren nodig. Maar zijn die moeilijk te leveren, omdat momenteel beschikbare eieren nodig om bestaande klanten zo goed mogelijk van verse eieren voor consumptie te voorzien.

De Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg met € 0,04 naar € 2,20 (vorig week ook +€ 0,01), die voor kooi-eieren noteerde net als vorige week onveranderd op € 1,57. De Frans Rungis-notering daalde flink: met € 0,07 naar € 1,63 (vorige week -€ 0,04).

De NOP-industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,015 omhoog naar € 1,791 (vorige week -€ 0,013), de NOP-industrienotering voor kooi-eieren daalde met € 0,019 naar € 1,563 (vorige week -€ 0,026).

Positieve marktstemming overheerst

Een positieve marktstemming overheerst, met enkele nuances: de markt voor OKT is sterk, die voor non-KAT (= MKT) is slap. Aanbod van grote producerende landen zoals Spanje, Polen en Oekraïne is groot.

In Duitsland meldt een analist dat bestellingen op een hoog niveau blijven en in sommige gevallen nog aanzienlijk zijn toegenomen. Het is moeilijk te voorspellen of en hoe lang de vraag op een hoog niveau zal blijven, maar hij verwacht dat de aanvoersituatie zeker tot Pasen “gespannen zal blijven”. Vooral KAT-gecertificeerde OKT-eieren blijven schaars, ongeacht het houderijsysteem.

Dat eieren uit het KAT-/OKT-segment naar verwachting dit kwartaal goed gevraagd zullen blijven, is ook de verwachting in Nederland.

Over het hoge prijsniveau is iedereen in de schakel dit tevreden. Voor een ieder zit er meer marge in. Of zoals een handelaar het verwoordde: “Je kunt aan een kwartje meer verdienen dan aan een dubbeltje.”

Prognose eierprijzen:  stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal