Boerderij: Eiermarkt stabiel en vriendelijk

09-02-2024

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

De eiermarkt is al wekenlang vast met prijzen op een hoog niveau. Af en toe kleine prijsschommelingen, de ene week iets oplopend, de andere week iets dalend.

Deze week (week 6) overwegend licht oplopende prijzen. De consumptie is goed, bestellingen van de retail liggen weer op een normaal niveau. De eieren liepen weer vlot weg, worden nog steeds vaak opgehaald. Dit duidt erop dat de voorraden bij pakstations en handelaren beperkt zijn. Scharrel en Freiland OKT voor de Duitse markt zijn niet voldoende beschikbaar ten opzichte van de verwachte vraag. Ook het aanbod bio is krap door stoppers en omschakelaars vorig jaar. Toen liepen de consumentenbestedingen terug. Kale scharreleieren, zonder certificaten, zijn ook lastig te krijgen, vooral bruine. Het aanbod kooi-eieren vanuit het buitenland lijkt kleiner, in elk geval stijgen de prijzen.

In Barneveld bleven de kooi-eieren onveranderd en liepen de scharreleieren met gemiddeld € 0,08 op. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren noteerde de witte vrijwel gelijk (+€ 0,01) en de bruine met een kleine plus (+€ 0,03).

Buitenlandse noteringen

De Duitse Weser-Ems liet de OKT-scharrelnotering stijgen, gemiddeld voor de witte met € 0,05, de bruine met € 0,06 (vorige week beide +€ 0,09). Ook de Duitse notering voor kooi-eieren noteerde plusjes: € 0,05 bij de witte (vorige week +€ 0,01) en € 0,03 bij de bruine (vorige week +€ 0,05).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging ook omlaag, voor de vijfde week op rij, gemiddeld over de drie noteringsdagen en de vier gewichtsklassen met €0,13 (vorige week -€0,25).

Ook de NOP-richtprijs ging omhoog. Gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,04 naar € 10,71 (vorige week ook +€ 0,04) en bij de bruine met € 0,06 naar € 11,26 (vorige week +€ 0,03). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte naar € 11,82 (+€ 0,04, vorige week +€ 0,03) en bij de bruine naar € 12,72 (+€ 0,06, vorige week+€ 0,02). Deze prijzen liggen bij kooi € 3,39 en bij scharrel € 2,65 onder die van de zesde week van 2023.

Industrienoteringen

De industrie was deze week actiever dan hiervoor. Dit weerspiegelt zich in licht oplopende industrienoteringen, in het bijzonder voor scharreleieren. De Weser-Ems-industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg met € 0,02 naar € 2,24. Het was de zesde prijsstijging op rij, gemiddeld met € 0,02 per week. De NOP-industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,022 omhoog naar € 1,821.

De NOP-industrienotering voor kooi-eieren ging na acht weken van daling deze week omhoog, met € 0,005 naar € 1,545. Dat zit iets onder de Weser-Ems-industrienotering voor kooi-eieren, die voor de vierde week € 1,57 noteerde. De Franse Rungis-notering daalde voor de vierde week op rij, deze week met € 0,02 naar € 1,53.

Markt blijft positief

De positieve marktstemming blijft overheersen. De vooruitzichten zijn goed en tot aan Pasen zullen de prijzen op een hoog niveau blijven. Door het krappe aanbod van OKT-eieren is er weinig handel in dit segment. Daarom houden supermarkten geen acties met OKT-eieren. Er moet wellicht zelfs met manco’s in de aanlevering van deze eieren rekening worden gehouden. De verwachting is dat deze krapte tot aan de zomer zal aanhouden. Het aanbod OKT-eieren zal vermoedelijk na de zomer (meer) in evenwicht zijn met de vraag, omdat op dit moment in Nederland en Duitsland OKT-koppels worden opgezet.

Vogelgriepuitbraken kunnen het krappe evenwicht op de markt verstoren.

Prognose eierprijzen: licht oplopend.

 
 

Inloggen op de ledenportal