Boerderij: Britse pluimveehouders pessimistisch gestemd

13-02-2024

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Een kwart van de Britse eierboeren en 15% van de producenten van kippenvlees weten niet of ze over twee jaar nog als zodanig aan de gang zijn.

Dat blijkt uit een enquête van de National Farmers Union (NFU) onder ruim 250 leden van de sectie pluimveehouderij. De belangrijkste reden is dat ze te weinig verdienen, maar ook de oneerlijke verhoudingen met verwerkers en supermarkten en de voortdurende dreiging van hoogpathogene vogelgriep spelen een rol.

De pluimveehouders hebben, net als andere boeren, te kampen met een forse stijging van de productiekosten, met 31% hogere voerprijzen, 35 tot 41% duurdere energie en 20% hogere arbeidskosten vergeleken met twee jaar geleden, berekent de NFU. Maar de ‘prijs aan het hek’ heeft daar bij lange na geen gelijke voet mee gehouden.

Subsidie voor energiekosten

De boerenbond vraagt onder meer pluimveehouders mee te nemen in subsidieregelingen voor de gestegen energiekosten, meer transparantie in de keten en een strategie om ook op de lange termijn de productie van eieren en kippenvlees op Britse bodem mogelijk te houden.

Sectievoorzitter James Mottershead: “Eieren en kip behoren tot de vaste bestanddelen van het menu van velen maar de sector staat onder enorme druk. De pluimveehouderij heeft snel steun nodig en er moeten ook eerlijker afspraken komen met onze afnemers zodat we hoogkwalitatief, veilig en voedzame voedingswaren kunnen blijven leveren.”

 
 

Inloggen op de ledenportal