Landsbond Pluimvee: Meer dan 100 leghennenhouders aangemeld voor compensatie eierkartel, ook Belgische leghennenhouders

14-02-2024

Eierverwerkers Interovo, Wulro en Global Food Group kregen boetes voor het maken van verboden prijsafspraken bij de inkoop van industrie-eieren van leghennenhouders. LTO/NOP en NVP besloten daarop vorig jaar de oprichting van de Stichting Eierkartelschade te faciliteren voor de gedupeerde leghennenhouders. De stichting opereert als onafhankelijke belangenbehartiger voor de gedupeerden.

 

IJzersterke claim

 

“De gedupeerde leghennenhouders hebben een ijzersterke claim in de eierkartelzaak dankzij het bindend besluit van de ACM (Autoriteit Consument en Markt). De voorlopig berekende schade ligt tussen de 21 en 92 miljoen euro en kan oplopen tot ruim boven de 100 miljoen euro. Ook scharrelhennenhouders komen in aanmerking voor schadevergoeding, daar de prijsafspraken van de industrie-eieren ook hun prijs mee bepaalt. Hoe hoog de schadevergoeding exact is, wordt nog door economen onderzocht. Voorzitter Jan Willem Lagerweij is positief verrast over het grote aantal aanmeldingen voor de gezamenlijke schadeclaim. “De deelnemende leghennenhouders zijn overwegend afkomstig uit Nederland, maar er zijn ook een aantal aanmeldingen uit België.”

 

Lagerweij benadrukt dat gedupeerde leghennenhouders zich nog steeds kunnen aanmelden via de website van de stichting en roept hen op om dit ook te doen voor het einde van de maand. Deelname aan de gezamenlijke claim is zonder financieel risico, benadrukt hij waarbij minstens driekwart van de schikking of schadetoewijzing in de eierkartelclaim van de Stichting Eierkartelschade naar de leghennenhouders zal gaan. Zij hoeven zodoende geen kosten te maken. En hoe meer deelnemers, hoe hoger de schadeloosstelling uitvalt. Lagerweij hoopt dat alle gedupeerde leghennenhouders zich aanmelden bij de stichting.

 

Tekst: Pluimvee/Pluimveeweb – Bron: Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Juridisch

 
 

Inloggen op de ledenportal