Landsbond Pluimvee: Video van ‘Non conform EU’ kooi-eieren uit Oekraïne legt pijnpunt van landbouwers bloot

14-02-2024

De massale boerenprotesten van de afgelopen week vielen niet uit de lucht, maar zijn een gevolg van jarenlange verwaarlozing van de terechte bekommernissen van landbouw(ers)(organisaties). Beeldend voor deze problematiek was dan ook het virale filmpje waarbij jonge Belgische landbouwers een vrachtwagen met Oekraïense eieren tegenhouden met het label ‘niet EU-conform’. “Wij consumeren wat we niet meer mogen produceren”, aldus Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee.

 

Nabij de Belgisch-Franse grens, tussen Bouillon en Sedan, is op het filmpje te zien hoe een filterblokkade van boze boeren van de Fédération des Jeunes Agriculteurs een vrachtwagen uit Oekraïne staande houdt. Wanneer de boeren de laadruimte openen blijkt deze vol te zitten met Oekraïense kooi-eieren die ‘niet conform de normen van de Europese Gemeenschap’ geproduceerd zijn. De jonge boeren spuiten aan het einde van het filmpje in oranje graffiti een waarschuwingsteken en de woorden ‘niet EU-conform’ op de vrachtwagen.

 

Illegaal?

 

“In de Europese Unie zijn de klassieke legbatterijen sinds 2012 verboden door een Europese richtlijn. Pluimveehouders in de EU schakelden toen over op verrijkte kooi- of alternatieve systemen. Europa heeft dus beslist dat er geen kooi-eieren meer mogen geproduceerd worden, maar deze mogen wel nog volop geconsumeerd worden. In het filmpje is er dus niets illegaals te zien, maar toch heel wraakroepend dat Europa zo’n zaken toelaat. Om het ergens nog redelijk te houden legde Europa nog quota op, maar sinds de Russische invasie mocht Oekraïne heffingsvrij producten importeren die we in Europa niet meer mogen produceren. En ondertussen in Europa, België en Vlaanderen de haantje de voorste willen spelen, hypocrisie ten top.”

 

“De Europese Commissie legt nu, na onhoudbare druk vorige week, de import van goedkope Oekraïense goederen die niet aan onze eisen voldoen wel aan banden – zo mag Oekraïne nog maar maximum een jaar langer zonder invoerheffingen exporteren naar de Europese Unie, behalve voor pluimvee, eieren en suiker waar dit per direct geldt. Toch is het onbegrijpelijk dat er niet resoluut wordt gegaan voor een totale ban van producten die niet aan de EU-normen voldoen. Want binnen deze quota kan er nog massaal geïmporteerd worden”.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Hello Ardenne

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving

 
 

Inloggen op de ledenportal