Boerderij: Eierprijzen blijven oplopen

23-02-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt blijft ‘kerngezond’, met al wekenlang een goede vraag. De afzet, van alle soorten eieren, ‘loopt als een trein’. De supermarktbestellingen en consumptie zijn goed. Er is voldoende aanbod, maar weinig handel. Grote volumes ontbreken namelijk. Het naderende Pasen – nog vijf weken – leidt tot verder oplopende prijzen.

Deze week (week 8) noteerde Barneveld de kooi-eieren gemiddeld € 0,11 hoger (vorige +€ 0,04) en de scharreleieren gemiddeld € 0,11 (vorige week +€ 0,20). De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liep ook op, maar wat voorzichtig, met voor zowel de witte als de bruine gemiddeld +€ 0,06 (vorige week wit +€ 0,08 en bruin +€ 0,09).

De Duitse Weser-Ems liet noteringen stijgen, met uitzondering van de XL-eieren. De OKT-scharrelnotering ging gemiddeld bij de witte omhoog met € 0,14 (vorige week +€ 0,08) en bij de bruine met € 0,07 (vorige week +€ 0,06). De Duitse notering voor kooi-eieren ging bij zowel wit als bij bruin omhoog met € 0,07 (vorige week wit +€ 0,05, bruin +€ 0,01).

Stijging NOP-richtprijs

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren liet net als vorige week een stijging zien. Op de eerste noteringsdag (dinsdag) ging de notering voor alle vier gewichtsklassen met € 0,20 omhoog, op de tweede noteringsdag (donderdag) met € 0,30. Ook de NOP-richtprijs, die gebaseerd is op de eerder genoemde noteringen aangevuld met opgaven door de Nederlandse eierhandel, liep weer op. Gemiddeld over alle gewichten met € 0,13 bij de witte naar € 10,95 (vorige week +€ 0,11) en bij de bruine met € 0,07 naar € 11,44 (vorige week +€ 0,11).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met € 0,11 naar € 12,04 (vorige week ook +€ 0,11) en bij de bruine met € 0,10 naar € 12,96 (vorige week+€ 0,14). Deze prijzen liggen bij kooi € 4,11 en bij scharrel € 3,19 onder die in de achtste week van 2023, toen de prijzen met meer dan een halve euro aantrokken.

 

Industrienoteringen omhoog

De industrie was deze week ook weer vragend, ‘trok er harder aan’ dan de voorgaande weken en was bereid goede prijzen te betalen. Met name de kokerijen en ververijen kunnen nu veel eieren gebruiken. Deze verwerkers draaien vooral in het eerste kwartaal volop, want de gekookte en geverfde eieren zijn (met name in Duitsland) in de weken richting Pasen erg geliefd. De vraag naar voor de kokerij en ververij geschikte eieren (witte M van jonge koppels), die tegenwoordig KAT/OKT moeten zijn, jaagt de markt op. De vraag trekt het prijsniveau omhoog, ook voor andere soorten eieren.

Alle industrienoteringen, de Franse Rungis voor kooi-eieren uitgezonderd, lieten deze week een plus zien. De Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren steeg met € 0,02 naar € 2,27 (vorige week +€ 0,01), die voor kooi-eieren net als vorige week met € 0,03 naar € 1,63. De NOP-industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,036 omhoog naar € 1,886 (vorige week € 0,029). De NOP-industrienotering voor kooi-eieren pluste met € 0,023 naar € 1,598 (vorige week +€ 0,030).


Gunstig vooruitzicht

De vooruitzichten voor de komende weken blijven gunstig. De stijgende trend zet door. “Er zijn zelfs geen haarscheurtjes in de prijzen te verwachten”, zo drukte een marktkenner het uit. De beschikbaarheid van eieren zal in de weken voor Pasen mogelijk voldoende zijn om de bestelde hoeveelheden in de laatste paar weken voor Pasen te kunnen uitleveren.

Vlak voor Pasen lopen de supermarktbestellingen op, soms wel met 50%. Die extra hoeveelheden zullen niet leverbaar zijn. Maar tot problemen zal dat niet leiden, is de verwachting. Want er wordt altijd meer besteld dan de consumenten kopen.

Als na Pasen de specifieke vraag van kokerijen en ververijen zo goed als wegvalt, zal de druk op de vraag naar KAT/OKT-eieren wat afnemen. De verwachting is evenwel dat het aanbod van KAT/OKT-eieren tot aan de zomer krap zal blijven.

Prognose eierprijzen: licht oplopend

 
 

Inloggen op de ledenportal