Boerderij: Eiermarkt onveranderd goed

08-03-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt blijft vriendelijk en standvastig met een hoog prijsniveau. De vraag/consumptie is goed.

Pakstations kunnen eieren goed gebruiken, al hebben de meeste hun aanvoer en afzet wel goed op elkaar afgestemd. Er gaan zo vlak voor Pasen links en rechts wel enkele koppels naar de slacht, dus de aanvoer blijft vooralsnog aan de krappe kant. Voorraden, zo die er zijn, zijn klein.

Deze week (week 10) noteerde Barneveld de kooi- en de scharreleieren onveranderd. ‘Barneveld’ loopt met zijn prijzen al weken ‘voor de muziek uit’, maar maakte nu even pas op de plaats. De relatief hoge Barneveld-notering toont wel aan dat de vrije handel meer voor bruine eieren betaalt dan de NOP-notering.

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren deed weer een stap vooruit; de witte gingen gemiddeld met € 0,13 omhoog (vorige week +€ 0,12), de bruine gemiddeld met € 0,09 (vorige week (+€ 0,15).

Franse Rungis-notering omhoog

De Duitse Weser-Ems noteerde bij de OKT-scharrelnotering de witte € 0,09 hoger (vorige week +€ 0,04) en de bruine € 0,06 hoger (vorige week +€ 0,05). De Duitse notering voor kooi-eieren liet bij de witte een plus van € 0,06 zien en bij de bruine eieren van € 0,04 (vorige twee weken allebei +€ 0,07).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde op de eerste noteringsdag (dinsdag) gemiddeld over de vier gewichtsklassen € 0,15 hoger dan een week eerder en hield de prijzen de tweede noteringsdag (donderdag) gelijk aan de dinsdag.

Ook de NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,14 omhoog naar € 11,15 (vorige week +€ 0,06) en bij de bruine met € 0,08 naar € 11,63 (vorige week +€ 0,11).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met € 0,19 naar € 12,30 (vorige week +€ 0,07) en bij de bruine met € 0,09 naar € 13,16 (vorige week+€ 0,11). Deze prijzen liggen bij kooi € 4,46 en bij scharrel € 3,60 onder die in week 10 van 2023, maar € 3,83 (wit) en € 4,30 boven de prijzen in dezelfde week van 2022.

Kokerijen en ververijen in productie

De kokerijen en ververijen zijn nog volop in productie. Deze vooral op Duitsland gerichte productie trekt flink aan de (witte) OKT-eieren. In Nederland worden ook wel non-KAT, BLK en kooi-eieren geverfd, maar het gros in deze tak moet KAT/OKT zijn. De eierververij stopt grotendeels de week voor Pasen. Daarna gaat het verven nog op een laag pitje door en verschuift het palet van de OKT-eieren volledig naar de tafeleimarkt.

De brekerijen zijn wat terughoudender, al blijft deze industrie wel kopen. Maar de meeste grondstoffen voor de sauzenindustrie voor de paasverkopen zijn al geproduceerd en geleverd.

Een en ander leidde tot onveranderde Duitse industrienotering OKT-scharreleieren op € 2,27 en kooi-eieren op € 1,65. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren pluste met € 0,03 naar € 1,63.

De NOP-industrienoteringen lieten wel een onverwachte plus zien. Die voor scharrel ging met € 0,019 naar € 1,905, die voor kooi-eieren met € 0,013 naar € 1,656. De NOP-industrienotering voor liggen daarmee deze week (week 10) voor scharreleieren 29,0% en kooi-eieren 34,1% klager dan in dezelfde week een jaar geleden.

Markt blijft vriendelijk gestemd

Zeker tot aan Pasen blijft de markt vriendelijk gestemd. De aanvoer blijft krap, mogelijk dat met de hogere vraag voor Pasen een enkel schap wat minder gevuld zal zijn. De prijzen kunnen de komende weken nog iets aantrekken.

Na Pasen is een beetje prijsdaling normaal. De verwachting is wel dat het prijsniveau hoog zal blijven. Dat zal ook afhankelijk zijn van aanbod vanuit het buitenland (met name Polen). Een hoger buitenlands aanbod kan tot verschuiving van eierstromen en prijsdaling leiden.

Prognose eierprijzen: licht oplopend.

 
 

Inloggen op de ledenportal