Boerderij: Ei hobbykip onveiliger door PFAS dan boerderij-ei

13-03-2024

Redactie

Jan Braakman

parlementair verslaggever

Eieren van hobbykippen kunnen hoge gehalten PFAS bevatten. Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beveelt aan om consumptie van hobbykip-eieren af te wisselen met het eten van eieren van een pluimveebedrijf die in supermarkten worden verkocht. Het Voedingscentrum neemt dat advies over.

Bij onderzoek naar boerderij-eieren zijn in 2023 geen eieren aangetroffen met te hoge gehalten PFAS. Bij hobbykip-eieren kunnen de gehalten PFAS wel te hoog zijn en er is nog geen enkele relatie gevonden met een mogelijke besmettingsbron. “Het is op voorhand niet te voorspellen welke eieren van particulieren deze hoge gehalten bevatten”, aldus inspecteur-generaal Gerard Bakker van de NVWA.

Wekelijkse consumptie van eieren hobbykippen afgeraden

Volgens het onderzoek zou op termijn de wekelijkse consumptie van eieren van hobbykippen kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s. Naar aanleiding van het rapport van BuRO geeft het Voedingscentrum advies aan consumenten om de consumptie van eieren van hobbykippen af te wisselen met eieren uit de supermarkt.

Onderzoek naar PFAS in hobbykip-eieren is eerder gedaan in de omgeving van het chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht. NRC publiceerde hierover. Later liet de NOS eieren van hobbykippen uit Friesland, Utrecht en Limburg onderzoeken. Bij de helft van de onderzochte locaties bleek PFAS in de eieren van hobbykippen voor te komen in concentraties boven de maximumnorm voor eieren.

Internationaal onderzoek PFAS in eieren hobbykippen

Minister Pia Dijkstra (Volksgezondheid) legt uit dat hobbykipeieren niet onder het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vallen. Eieren die bestemd zijn voor de commerciële verkoop vallen wel onder NVWA-toezicht. BuRO heeft minister Dijkstra geadviseerd internationaal onderzoek te laten doen naar PFAS in eieren van particulieren. En dan specifiek gericht op verschillende bronnen van PFAS.

Het Voedingscentrum zegt dat consumenten het zekere voor het onzekere moeten nemen. Aan de buitenkant van een hobbykip-ei valt niet te zien of er te veel PFAS in zit. “Ook weten we niet wat de bron van de aangetroffen PFAS is.”

Uit onderzoek van het bedrijfsleven bleek dat eieren van commercieel gehouden kippen – ook die in de omgeving van Chemours in Dordrecht – voldoen aan de normen die gesteld zijn voor PFAS.

Lees meer over het stikstofbeleid

 
 

Inloggen op de ledenportal